Vegan Italiaanse bloemkoolsteak

Vegan Italiaanse bloemkoolsteak met olijf, pijnboompit, zongedroogde tomaat en kappertjes
Maak hem vanavond: een simpele maar o zo lekkere vegan Italiaanse bloemkoolsteak met olijf, pijnboompit, zongedroogde tomaat en kappertjes.
Waarom zou je dit recept moeten maken? Omdat deze vegan bloemkoolsteak al het goede van bella Italia bevat, maar dan zonder dierenleed. En omdat geroosterde bloemkool uit de oven sowieso altijd lekker is! Omdat dit gerecht zowel in de Hollandse als de Italiaanse keuken past. Bovendien doet de oven het meeste werk.
 
Lokale Hollandse bloemkool kun je kopen van juni tot november. Kijk daarbuiten uit voor exemplaren uit nabijgelegen landen zoals Duitsland of Frankrijk of maak gerechten zonder bloemkool :). Dit vegan Italiaanse bloemkoolsteak recept is eigenlijk heel makkelijk om te maken en bevat geen geen moeilijk te verkrijgen ingrediënten. Je bakt de bloemkool plakken eerst voor in de oven. Ondertussen maak je de toplaag van onder andere geroosterde pijnboompitten, olijven, zongedroogde tomaten en kappertjes. Dat smeer je uit over de bloemkool en vervolgens gaat het weer terug in de oven. Zo makkelijk kan het zijn!
 

Eet de vegan Italiaanse bloemkoolsteak met pasta of bij een pastinaak/knolselderij/aardappel/witte bonen puree (zie deze bijvoorbeeld).

 

Recept vegan Italiaanse bloemkoolsteak (3-4 stuks):

Nodig:Doen:
Verwarm de oven voor op 230 graden.
1 bloemkoolVerwijder de bladeren van de bloemkool en snij de bloemkool door de steel heen in plakken van 4cm breed. Afhankelijk van de grootte van de bloemkool kan je er 2 tot 3 plakken uithalen en misschien als je mazzel hebt 4. Los gevallen bloemkoolroosjes kun je ook mee bakken.

Smeer de bloemkool plakken in met olijfolie aan beide zijden en bak ze op een rooster in de oven gedurende 25-30 minuten. Draai de bloemkool plakken niet om tijdens het bakken. De bloemkool moet licht bruin zijn als je hem eruit haalt.
Draai de oven temperatuur naar 200 graden.
35 gram pijnboompitten
Rooster ondertussen de pijnboompitten goudbruin in een koekenpan op een matig vuur.
- 4 eetl paneermeel
- 2 knoflooktenen
Maal de pijnboompitten, samen met het paneermeel, de knoflook in een hakmolen tot korrels.
- 3 eetl plant melk
- 1 eetl olijfolie
- 50 gr olijven in plakjes
- 1 eetl kappertjes
- 5 zongedroogde tomaten in stukjes
- 3 theel gedroogde tijm
Roer de plantmelk, de olijfolie, de olijven, de kappertjes, de zongedroogde tomaten en de tijm door de pijnboompitten en paneermeel. Het geheel moet kruimelig zijn, maar wel plakkerig genoeg zijn om op de bloemkool te blijven zitten. Voeg evt. 1-2 theel extra plantmelk toe als het niet genoeg plakt. Voeg evt. wat zwarte peper toe.
Draai de bloemkool plakken ondersteboven. Smeer de pijnboompitten/olijven/zongedroogde tomaten mix uit over de bloemkool plakken.
Schuif de bloemkool terug in de oven en bak totdat de laag krokant gebakken is, ongeveer 20-25 min.
Eet meteen op.
Luie leguaan

Check ook deze vegan recepten die het leuk doen met kerst en andere feestdagen.