Vegan lasagne met seizoensgroenten herfst/winter

Vegan lasagne met seizoensgroenten winter en herfst; pompoen en boerenkool

Op koude of gure dagen is het extra fijn om een lekker vullend en troostrijk gerecht uit de oven te trekken. En, al helemaal als het een milieuvriendelijk gerecht is. Deze vegan lasagne met seizoensgroenten boerenkool en pompoen is precies zo’n gerecht. De boerenkool, pompoen, winterpeen, bleekselderij en ui in deze vegan lasagne die in dit gerecht gaan zijn allemaal Nederlandse seizoensgroenten die volop verkrijgbaar zijn  in de herfst en winter. En, met 2 kleuren, een rode met tomatensaus en pompoen en witte met bechamelsaus, boerenkool en cashewnoten een lekker crunchy gedeelte boven op, heb je allemaal heerlijke laagjes. Het duurt wel even om alle onderdelen te bereiden en daarom vind ik dit gerecht minder geschikt voor doordeweeks, maar in het weekend is deze vegan lasagne met seizoensgroenten zeker de moeite waard!

Een tip: voor precies 6 laagjes met de witte laag als bovenste laag, dien je onderaan te beginnen met de rode laag. Het recept geeft genoeg lasagne voor 3 personen. Mocht je in het kader van efficiëntie “als je dan eenmaal toch bezig bent”, of veel eters wat extra willen maken, kan je de hoeveelheden altijd verdubbelen, behoudens de knoflook en sjalot, waarvan je dan maar 1 extra per verdubbeling nodig hebt.

Eet deze lasagne met een frisse groene salade en evt wat knoflookbrood.

 

 

Recept  vegan lasagne met seizoensgroenten (3p):

Nodig:Doen:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
35 gr cashewnotenWeek de cashewnoten in een kommetje met kokend water en laat staan.
- 350 gr pompoen
-1½ eetl olijfolie
- 1 theel oregano en/of tijm
- 2 geperste knoflooktenen
Snij de (geschilde) pompoen in dunne kleine plakjes.
Doe de pompoen in een kom met de olijfolie, oregano en/of tijm en de knoflook. Meng alles goed door elkaar en strooi de pompoen uit over een bakplaat (al dan niet met bakpapier bedekt). Bak de pompoenstukjes gaar in de oven gedurende 20-25 min.
- 1 winterpeen
- 1 bleekselderijstengel
- 1 ui
Terwijl de pompoen in de oven staat kan je de 2 kleuren sausen maken.
Voor de rode saus; snij de winterpeen, bleekselderij en ui in piepkleine stukjes en bak deze stukjes op een laag vuur in een pan met dikke bodem gedurende 10 min. Roer af en toe.
-1 theel oregano
- 1 blik (400 gr) gepelde tomaten + sap
Voeg de oregano toe en bak die 1 min mee en doe daarna de gepelde tomaten in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat dit 20-25 min zachtjes door pruttelen, terwijl je af en toe roert en wat tomaten plet. Haal de pan daarna van het vuur en pureer het geheel tot een gladde rode saus. Breng op smaak met zout en peper.
150 gr boerenkoolMaak ondertussen ook de witte saus:
Verwijder de harde stelen van de boerenkool en snij die in reepjes. Bak de boerenkool in een koekenpan op middelhoog vuur totdat ie zacht is, ongeveer 10 min. Mocht het zacht worden niet opschieten kan je een klein scheutje water toevoegen en dit laten verdampen in de pan.
- 4 sjalotjes - in ringen
- 4 knoflooktenen- fijngesneden
- 25 gr margarine
- ½ theel nootmuskaat
- 3 eetl bloem
Bak ondertussen in een steelpan (dus in een andere pan!) de sjalotjes en knoflook in de margarine op een gematigd vuur, totdat ze zacht zijn. Draai het vuur naar een lage stand en voeg de nootmuskaat en bloem toe. Blijf constant roeren en laat dit langzaam goudbruin bakken (ong 4 min).
- 300 ml ongezoete plantmelk
- 30 ml vegan witte droge wijn
- 1 laurierblad
- ong ¼ groentebouillonblokje
Doe dan ongeveer de helft van de plantmelk in de steelpan. Roer goed met een garde totdat er geen klontjes meer te zien zijn. Doe dan de rest van de plantmelk en de witte wijn erbij en roer goed.
Gooi dan ook het laurierblad en het bouillonblokje erbij en breng aan de kook.
Laat de witte saus zachtjes pruttelend inkoken tot een vla-achtige consistentie en haal dan van het vuur.
Giet de cashewnoten af en pureer de cashewnoten met een heel klein scheutje water of plantmelk in een hakmolen of foodprocessor. Roer de cashewnotenpuree en de boerenkool door de witte saus.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
(vegan, volkoren) lasagne bladen voor 6 laagjes* Vet een kleine ovenschaal in en schep een heel klein beetje rode saus op de bodem. Leg hier een laag lasagne blad op schep daar genoeg rode saus op om het blad te bedekken. Verdeel ook wat pompoenpartjes over de rode saus. Leg hier vervolgens weer een lasagne blad laag op en schep vervolgens een laagje witte saus op het blad, zodat het blad net bedekt is. Herhaal dit totdat je in totaal 6 lasagne blad-lagen hebt en dus met de witte laag bent geëindigd.
Schuif de ovenschaal in de oven en bak 35 min in de oven.
3 eetl fijngemalen ongeroosterde amandelen of andere notenStrooi dan de amandelen over de lasagne en zet de ovenschaal nog 5-7 min de oven, totdat de bovenlaag knapperig is en de bladen zacht. Haal uit de oven en dien op.

* Niet van die bladen die je moet voorkoken.

Pompoen of boerenkool over? Probeer dan een van deze  (vegan) gerechten!

Luie leguaan