Vegan kipstukjes in zwarte bonensaus

Vegan kipsstukjes in zwarte bonen saus

Yummy, deze vegan kipstukjes in zwarte bonensaus smaken net zoals je ze bij een chinees restaurant krijgt of van de take out haalt, maar dan vegan! En als je alle ingredi├źnten in huis hebt, kan je dit recept veel sneller in elkaar flansen dan dat de bezorger het kan langs brengen. Dit recept is dus makkelijk, snel (onder 15 min) en mega lekker. En dat allemaal zonder prefab saus uit een potje. 

Hoe dan? Met gezouten/ gefermenteerde zwarte bonen (zie foto onderaan de post (geen reclame)). Deze moet je niet verwarren met de zwarte bonen die reeds in een saus zitten, maar zijn dus echt kleine zwarte gedroogde boontjes (……). Ze worden bij de toko in een zak of blik verkocht. Ben je te lui om naar de toko te gaan,  dan wordt het wel prefab zwarte bonen saus voor jou. Maar allicht heb je daar geen recept voor nodig ­čśë

Voor het maken van deze vegan kipstukjes in zwarte bonen saus moet je haast wel een wok hebben. Idealiter een stalen wok, omdat je daarmee de vegan kipstukjes en groenten op een hoge temperatuur kan bakken. In een van mijn favo Chinese vlogs zeggen ze “hot wok, cold oil”, om te voorkomen dat dingen blijven plakken aan je wok en ik kan dit beamen. Zorg ook dat je alle ingredi├źnten al klaar hebt staan, voordat je begint te wokken, want als je nog even wat groenten gaat snijden, kunnen de groenten/vegan kipstukjes in de pan aanbranden.
Uiteraard kan je de vegan kipstukjes in dit recept vervangen door tofu stukjes gewenteld in maizena alvorens ze te bakken; zie dan dit recept voor sticky tofu om echt krokante stukjes te krijgen.
 
De vegan kipstukjes in zwarte bonensaus eet je natuurlijk met (witte/brown) rijst en eventueel wat geroerbakte groene bladgroenten (zoals, paksoi, bok choy, chinese broccoli, amsoi, chinese mosterdkool).

 

Recept vegan kipstukjes in zwarte bonensaus (2p):

Nodig:Maken:
Snij eerst alle ingredi├źnten en meng alvast de saus, want als de wok eenmaal klaar staat heb je daar geen tijd meer voor.
- 1 -1┬Ż eetl sojasaus*
- 1 eetl rijstazijn
- 3 theel suiker
- 50 ml water
- 1 volle theel maizena
Meng de sojasaus, met de rijstazijn, suiker, het water en de maizena in een kommetje of kopje en leg weg.
1 pak plantaardige kipstukjes (ong 150 gr)Laat de wok heel heet worden, voeg daarna een laagje olie** toe en draai het door de pan. Doe de vegan kipstukjes erbij en roer ze door de olie. Wok de stukjes op hoog vuur, terwijl je heel vaak omschept, totdat de stukjes goudbruin zijn gekleurd. Haal uit de wok.
- 150 gr broccoli in roosjes***
- 1 winterpeen in plakjes
- 3 lente uien in 5 cm stukken
- 2cm gember fijn geraspt
Laat opnieuw de wok heel heet worden, voeg een beetje olie** toe.
Doe de broccoli in de wok en roerbak terwijl je frequent omschept gedurende ongeveer 3 min op hoog vuur. Doe dan de winterpeen, wortel, lente ui en gember erbij en bak slechts een paar minuten totdat de groenten bijna beetgaar zijn. Uiteraard blijf je frequent rondscheppen.
- 4 knoflooktenen- fijngesneden
- 1 eetl gefermenteerde zwarte bonen in heel kleine stukjes gehakt
Doe dan de knoflook en zwarte bonen erbij en blijf rondscheppen gedurende 1-2 min.
Draai het vuur iets lager en doe de vegan kipstukjes terug in de pan en daarna het kommetje/kopje met sojasaus, water en maizena bij de groenten. Bak dit nog 2 min, of totdat de saus goed warm is geworden. De saus mag nog best een beetje waterig zijn (zie afbeelding), dit doet zeker niet af aan de smaak.
  • Er zit veel verschil in zoutgehalte van sojasauzen; dus ga hier op je eigen smaak af. Ook de zwarte bonen zijn zout en helaas kunnen plantaardige stukjes ook veel zout bevatten, hou daar dus rekening mee.
  • Gebruik olie die tegen hoge temperatuur kan, zoals arachide olie.
  • Gooi de broccolisteel niet weg. Snij de harde delen van de steel van┬á de broccoli af en snij de steel in dunne plakjes. Doe bij de roosjes.
Vegan kispstukjes in zwarte bonen saus, zelfgemaakt, zonder pakjes en zakjes
Gezouten zwarte bonen

 

Luie leguaan

Zin gekregen in nog meer vegan Chinese gerechten? Hier voldoende opties!