Vegan ribollita

Vegan ribollita met palmkool, witte bonen en wortel

Vegan ribollita is een heerlijke Italiaanse bonensoep, boordevol met seizoensgroenten uit de winter. Zoals palmkool (cavalo nero), winterpeen en prei. Deze troostrijke soep is eenvoudig te bereiden en heerlijk als maaltijdsoep na een koude, lange dag. Door de witte bonen zit die soep vol met eiwitten en ben je goed gevuld. De groene bladgroenten, traditioneel palmkool, maar andere bladgroenten zoals boerenkool en snijbiet zijn hier ook lekker, zorgen voor een lekkere bite, doordat ze zich volzuigen met de soep. Bovendien zitten ze (palmkool en boerenkool) boordevol voedingsstoffen, zoals calcium. En dat laatste kan je wel gebruiken als je zuivelproducten laat staan.

De beste vegan ribolitta maak je door gedroogde witte bonen overnacht te weken en vervolgens gedurende 1-1.5 uur te koken, samen met 1 ui, een aantal knoflooktenen, 1 laurierblad en/of wat rozemarijn. Want zo trekt er extra veel smaak in de bonen. Echter, bonen uit blik zijn een prima optie voor wanneer je geen tijd of zin hebt om zelf bonen te koken.

Eet deze soep met een stuk geroosterd brood, meer is er niet nodig.

 

 

Vegan ribollita

Recept vegan ribollita (4-5p):

Nodig:Maken:
- 2 kleine winterpenen - in kleine blokjes
- 1 prei - in blokjes
- 1 ui - gesnipperd
- 2 theel gedr. rozemarijn
Verwarm een laagje olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak hier de winterpeen blokjes in totdat ze helemaal zacht zijn. Voeg dan de prei, ui en rozemarijn toe en bak totdat alles zacht is, ongeveer 10 min.
- 300 gr groene bladgroenten, zoals palmkool*
- 5 knoflooktenen - fijngesneden
- 100 gr tomatenpuree
- 1 theel chilivlokken
Verwijder ondertussen eventuele harde stengels uit de bladgroenten en snij ze in hapklare reepjes.
Bak hierna de bladgroenten en de knoflook mee, totdat beide zacht zijn.
Doe er dan de tomatenpuree en de chilivlokken bij en bak die 2 min mee, terwijl je roert.
- 400 gr gekookte witten bonen bv boter of cannellini bonen**
- 1 liter water/ kookvocht
- 1 blik (400 gr) hele tomaten
- 2 vegan groentebouillonblokjes

Als je de bonen zelf hebt gekookt, kan je een deel van het water vervangen door het kookvocht van de bonen.
Doe het water/kookvocht in de pan, samen met de bonen, het blik tomaten en de groentebouillon blokjes.
Breng het geheel aan de kook en laat het minstens 10 min doorkoken.
- 1 eetl olijfolie
- 1 theel witte peper
- citroensap naar smaak
Haal de pan van het vuur en roer de olijfolie en de witte peper door de soep.
Proef en voeg citroensap naar smaak en evt nog wat zout of peper toe.
Dien meteen op.

Dit recept is een aangepaste versie van Italiaanse bonensoep.

* Kies bijvoorbeeld voor palmkool, boerenkool of snijbiet.

** Als je zelf bonen kookt, kook ze dan net niet helemaal gaar, zo zijn ze helemaal perfect nadat ze nog even in de ribollita hebben meegekookt. Traditioneel in dit recept zijn de cannellini bonen, maar je kan elke soort witte boon gebruiken in dit recept. Zo zie je  boterbonen op de foto’s bij dit recept.

Luie leguaan

Meer vegan recepten met bonen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.