Pastinaak en witte bonen puree met winterse seizoensgroenten en kapucijners

Pastinaak en witte bonen puree met winter seizoensgroenten (prei en witlof), kapucijners en vegan jus

Pastinaak en witte bonen puree is een heerlijk simpele maaltijd voor wanneer je zin hebt in Hollandse pot. En, om in het thema te blijven; lokaler dan kapucijners, Hollandse groenten prei en witlof  kan het niet toch? Door de witte bonen en kapucijners bevat deze maaltijd lekker veel eiwitten, zonder dat het opvalt. Uiteraard mag hierbij een lekkere smeuïge  vegan jus ook niet ontbreken. De vegan jus is lekker vol van smaak en haalt het lekkerste uit de pastinaak en witte bonen puree  en de gekarameliseerde groenten naar boven. Met deze maaltijd is je buikje gegarandeerd goed gevuld en je bordje leeg.

 

 

Recept pastinaak en witte bonen puree met kapucijners, gekarameliseerde witlof en prei en vegan jus (2p):

Nodig:Doen:
- 400 gr pastinaak
- 1 middelgrote kruimige aardappel
- 1 laurierblad
Maak de puree:
Snij de (geschilde) pastinaak en aardappel in blokjes. Doe ze vervolgens in een kleine hoog pan. Giet daar een laagje water ter hoogte van 1 vingerkootje bij. Doe het laurierblad erbij. Doe een deksel op de pan, breng het water aan de kook en kook/stoof de pastinaak en aardappel helemaal zacht op een gematigd vuur.
- 250 gr witte bonen uit blik
- evt 1-2 eetl plantaardige melk
- evt 5-10 gr margarine
Doe de witte bonen ook in de pan bij de aardappel en pastinaak en kook het geheel 1-2 min totdat de witte bonen ook warm zijn.
Verwijder het laurierblad en pureer het geheel met een staafmixer glad.
Voeg hier evt wat plantaardige melk en margarine aan toe om de puree wat zachter te maken. Haal evt door een zeef voor een hele fijne puree (of doe het lekker niet).
- 2 eetl walnootolie
- 2 sjalotjes - gesnipperd
- 1 ui - gesnipperd
- ½ theel nootmuskaat
- snufje kruidnagel
- 150 ml groentebouillon
- 70 ml witte droge (vegan) wijn
- 1-2 theel bruine suiker
- evt 20 gr margarine
- 1 theel worchester/sojasaus
- 1 theel maizena opgelost in een klein scheutje water
Maak ondertussen de vegan jus*:
Verwarm de walnootolie in een kleine pan en bak hier de sjalotjes en ui in ged 10-15 min op laag vuur, terwijl je af en toe roert. Bak de laatste minuut de nootmuskaat en kruidnagel mee.
Doe daarna alle andere ingrediënten; de groentebouillon, witte wijn, bruine suiker, margarine, worchester/sojasaus en maizena-opgelost-in-een-scheutje-water in de pan.
Breng het geheel aan de kook en laat het geheel inkoken en indikken tot een jus.
- 15-20 gr magarine
- 2 witlofs in de lengte gehalveerd
- wit van 1 grote prei- in 2cm dikke plakken
Ondertussen kun je ook de groenten karameliseren (tja, als je multitaskt gaat het nu eenmaal sneller);
Neem een grote koekenpan, laat daar de margarine in smelten en bak vervolgens op middelhoog vuur de witlof en de prei aan beide kanten kort totdat ze licht bruin zijn aan weerszijden.
Haal de witlof en prei uit de pan.
-1½ eetl suikerDoe de suiker in de koekenpan. Laat de suiker smelten (roer niet). Draai dan de witlof door de karamel in de pan, zorg dat de witlofstukken uit elkaar liggen (werk anders in porties), want anders mislukt je gekarameliseerde laag. Bak de witlof goudbruin in de pan en haal uit de pan.
Bak de prei ook nog even op in de koekenpan.
200 gr kapucijners uit blikWarm de kapucijners op in een heel klein beetje water of blikvocht.
Wanneer alle onderdelen klaar zijn kun je opdienen;
schep eerste de pastinaak en witte bonen puree op een bord, dan de kapucijners en groenten, en als laatst de vegan jus. Val meteen aan en laat niks over.

* Of koop vegan jus uit een pakje.

Luie leguaan

Nog meer (soort van) Hollandse pot recepten?!Klik dan hieronder!