Vegan risotto met groene asperge en venkel

Vegan risotto met groene asperge en venkel

Deze vegan risotto met groene asperges is niet saai of levert niet in aan smeuïgheid of smaak, omdat je hier geen zuivel in kan vinden. Plus, voor dit recept hoef je niet in de weer met geweekte cashewnoten, vegan roomkaas of vegan ” room producten”. In plaats daarvan ga je zelf een frisse, kruidenolie maken (liefst met kruiden van eigen tuin/balkon) die je door de risotto heen roert. Dat is makkelijker dan je denkt! De groene kruidenolie voegt super veel smaak toe aan de risotto en maakt hem erg lekker romig. Dus, vergeet de gedachte dat elke risotto kaas nodig heeft en probeer deze vegan risotto!

In het voorjaar kan je groene asperges uit Nederland kopen. Check wel even het land van herkomst op de verpakking, want ze willen ook nog wel eens uit een ver oord komen. Venkel kan je vanaf juni van NLse bodem kopen, dus  de vroege zomer (=juni), is de ideale tijd om deze vegan risotto te maken. Als het goed is, heb je dan toevallig ook net wat aan zelfgekweekte kruidenplantjes staan.

 

 

Recept vegan risotto met groene asperges (2p):

Nodig: Doen:

- 2 knoflooktenen
- 2 eetl gehakte dragon*
- 10 gr bieslook*
- 4 eetl olijfolie
- 1 eetl kappertjes
- 2 eetl citroensap
Maak eerst de kruidenolie:
Breng wat water aan de kook in een pannetje en kook hier de knoflooktenen, bieslook en dragon 1 minuut in. Giet af en spoel af met koud water.
Doe dit samen met de olijfolie, kappertjes, kappertjesvocht en citroensap in een hakmolen of blender en maal tot een saus. Breng op smaak met zout en peper en leg weg.
1.25 L groentebouillonBreng een pan aan de kook met groentebouillon.
- 1½ stengel bleekselderij in kleine blokjes
- 1 venkelknol- hiervan ¼ in kleine blokjes
- 2 sjalotten - gesnipperd
Verwarm een (andere) pan met dikke bodem, doe er wat olie in. Bak de bleekselderij, venkel en sjalot blokjes op matig vuur ged 10 minuten terwijl je af en toe roert.
200 gr risotto rijst**Draai het vuur in de pan met de dikke bodem naar middel hoog en bak de risotto rijst mee, totdat ie glazig is.
150 cc vegan witte droge wijnVoeg dan de witte wijn toe, roer en laat het verdampen.
Voeg hierna telkens 150-200 ml kokende bouillon toe en als die verdampt is, weer een nieuwe portie, totdat de risotto gaar is. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Snij ondertussen de rest van de venkel in reepjes. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de venkelplakjes goudbruin op middelhoog vuur. Haal de venkel uit de koekenpan.
ong 300 gr groene aspergesBak vervolgens de groene asperges ook op hoog vuur in de koekenpan totdat ze gaar en geroosterd zijn.

geroosterde pijnboom of pompoenpitten***
Dien de risotto op met de geroosterde groenten en 2 eetl van de kruidenolie door de risotto heen geroerd.
Bestrooi evt nog met geroosterde pijnboom of pompoenpitten.

* Of andere groene tuinkruiden, die je hebt liggen (zoals lente ui, munt).

** Ik gebruik het liefst carnaroli rijst, omdat dit gelijkmatiger gaart dan arborio rijst. Carnaroli rijst is alleen wel lastiger te verkrijgen dan arborio rijst.

*** As many as you like!

 

Luie leguaan

Meer zomerse gerechten, vind je hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.