Deze vegan Shepherd’s pie is een heerlijk vullende maaltijd op een koude, gure dag. Shepherd’s en cottage pies zijn traditioneel Brits pubgerechten en hier vind je een verrassende vegan twist daarop. Met veel wintergroenten, een romige en zoete pastinaak puree, linzen in een smeuïge saus en een heerlijke crunchy bite! Bereid je dus maar voor op een goed gevulde maaltijd!
In dit recept heb ik winterpeen, pompoen en diepvries doperwten gebruikt, maar je kan deze groenten ook omwisselen met groenten die je nog in huis hebt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld courgette, bleekselderij, mais, knolraap, venkel of paprika. Dus, deze vegan Shepherd’s pie is ideaal om je groenterestjes te verwerken.
Mijn tips voor een perfecte Shepherd’s pie: zorg dat je pastinaak-aardappel puree stevig blijft door niet te veel sojamelk toe te voegen. Ook de linzen-groentensaus mag niet te vochtig te zijn, anders valt je pie uit elkaar.
Tenslotte, lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!
Recept vegan Shepherd’s pie (2-4p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
400 gr pastinaak* | geschild, in grote blokjes | Schenk ongeveer 1 vingerkootje water in een pan en doe daar de pastinaak en aardappel blokjes in. |
2 middelgrote kruimige aardappelen | geschild, in grote blokjes | Doe een goed afsluitende deksel op de pan en laat koken/stomen totdat de blokjes zacht zijn. Giet daarna af. |
150 gr pompoen | in blokjes van 1cm | Bak ondertussen de pompoenblokjes, winterpeen, ui en tijm in een braadpan op laag vuur met een deksel op de pan. Roer af en toe. |
1 winterpeen | in piepkleine blokjes | |
1 middelgrote ui | gesnipperd | |
1 theel tijm | ||
2 knoflooktenen | fijngesneden | Als de groenten zacht worden, voeg de knoflook en |
150 gr doperwten (diepvries) | de diepvries doperwten en bak deze 2 min mee. | |
2 volle eetl tomatenpuree | Roer hierna de tomatenpuree, tomatenblokjes en de linzen met blikvocht erbij en verkruimel het bouillonblokje hierover. | |
3 eetl tomatenblokjes | Verhit en laat op middelhoog vuur doorkoken terwijl je roert, totdat het grootste deel vocht is verdampt. | |
1 blikje (400gr) linzen | niet afgieten | Voeg dan een scheutje olijfolie toe en evt zout en zwarte peper naar smaak. Laat afkoelen. |
½ groentebouillon tablet | ||
Verwarm de oven voor op 200 graden. | ||
flinke klont margarine+extra | Laat de margarine smelten op een laag vuur in de pan waarin de pastinaak heeft gekookt. Voeg de aardappel en pastinaak toe en stamp met een stamper tot puree. | |
ong 5 eetl ongezoete sojamelk+extra** | Voeg de sojamelk in kleine beetjes toe tot er een gladde puree ontstaat. De puree moet nog wel stevig blijven,dus voeg niet te veel sojamelk toe. | |
½ theel nootmuskaat | Meng de nootmuskaat door de puree en breng op smaak met peper en zout. Haal van het vuur. | |
Vet een ovenschaal in met margarine. Schep een dunne laag pastinaak-aardappel puree op de bodem. Schep daar een dikke laag linzen boven op. Sluit af met de rest van de pastinaak puree. Strijk evt glad met een mes en bestrijk met wat sojamelk. Schuif in de oven en bak 30-35 min, totdat de bovenkant krokant is. | ||
Optionele extra crunchy laag*** | Wil je een extra crunchy bovenkant? | |
1 knoflookteen 3 eetl paneermeel 1 eetl olijfolie | geperst | Meng dan het paneermeel met de olijfolie, knoflook en wat zout. Als de Shepherd’s pie klaar is, haal hem uit de oven en draai de grill aan. Verdeel het paneermeel over de bovenkant. Zet de Shepherd’s pie onder de grill en bak de bovenkant goudbruin in een paar minuten. Haal dan meteen uit de oven. (Blijf wel goed opletten want de pie kan snel bruin worden.) |