Vegan Spaanse linzen

Vegan Spaanse linzen

O, de teleurstelling als je in Spanje op vakantie bent, linzen (lentejas estofadas) op de kaart ziet staan en dat er dan altijd vlees in het gerecht zit. Maar een schrale troost, als je thuis bent, kan je deze linzen dus prima zonder vlees  oftwel plantaardig bereiden. En, dan zijn ze nog steeds echt heel lekker.

Want deze vegan Spaanse linzen hebben niet veel nodig om lekker te smaken; een klein beetje tomatenpuree en paprika poeder en wat olijfolie doet de truc. Daarnaast kun je verschillende groenten toevoegen zoals blokjes wortel of bleekselderij. Om de linzen niet kapot te koken, gebruik ik altijd deze handige truc (nb.voor dit recept gebruikte ik groene linzen die 40 min moesten koken); haal de linzen na ongeveer 9/10 van de kooktijd van het vuur en laat ze dan ong 10-15 min staan met een deksel op de pan. (Bij een kortere kooktijd van de linzen kan je deze tijd naar 4/5 van de kooktijd aanpassen). Voeg geen zout toe aan de linzen tijdens het koken, want hierdoor gaan ze makkelijker kapot.Hierdoor krijg je perfect beetgare en hele linzen.

Eet dit gerecht met rijst of met gebakken aardappeltjes en geroosterde groenten uit de oven. Of als bijgerecht of lunchgerecht.

 

 

Recept vegan Spaanse linzen (2-4p):

Nodig:Doen:
200 gr groene of bruine linzen*Kook de linzen in een pan met ruim water. Zet een deksel op de pan. Neem als uitgangspunt de bereidingstijd op de verpakking. Zet na 9/10 van de bereidingstijd (4/5 na een korte bereidingstijd) het vuur uit en laat de linzen in de pan met de deksel erop nog 10-15 min nagaren. Proef of de linzen gaar zijn en laat ze evt. nog wat langer staan. Giet de linzen af, maar vang het kookvocht op.
- 1 kleine wortel
- 1 bleekselderijstengel
- 2 eetl olijfolie
Snij ondertussen de wortel en bleekselderij in kleine blokjes. Pak een pan met een dikke bodem. Verwarm de olijfolie hierin en bak de blokjes wortel en bleekselderij hierin op middelhoog vuur, totdat ze zacht zijn.
- 2 knoflooktenen - fijngesneden
- ½ eetl tomatenpuree
- 1 theel paprikapoeder
- ½ theel chilivlokken
Voeg de knoflook toe en bak die mee totdat ie goudbruin verkleurt. Doe er dan de tomatenpuree bij en bak die 2-3 min mee. Bak tenslotte het paprikapoeder en de chili vlokken mee gedurende 1 min.
Als de linzen klaar zijn, doe je ze bij groenten en kruiden in de braadpan. Voeg hierna voldoende kookvocht toe, zodat de linzen half onder water staan.
- ½ groentebouillon tablet
- 1-1½ eetl witte wijnazijn
- ½ eetl sojasaus
Breng het geheel aan de kook en voeg de groentebouillon tablet, de witte wijnazijn en de sojasaus toe en roer goed.
Laat het geheel een paar minuten koken, totdat de saus wat indikt.
olijfolieHaal de pan van het vuur en voeg tenslotte een scheutje olijfolie toe. Dien meteen op.

* Ik gebruikte groene linzen (Lentejas de Tierra de Campos) met een kooktijd van 40 min.

Luie leguaan

Check ook een van deze lekkere linzen recepten hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.