Italiaanse zwarte linzen met basilicum

Italiaanse zwarte linzen met basilicum, wortel en bleekselderij

Dat Italiaanse gerechten simpel en toch heel lekker kunnen zijn, bewijst deze Italiaanse zwarte linzen salade zeker! Hij is lekker smaakvol, eenvoudig en voedzaam en perfect als bijgerecht of als lunchgerecht. Het recept gebruikt lokale groenten en is makkelijk om te maken en vraagt zeker niet om moeilijke ingrediënten. Lang leve de eenvoud!

 

 

Recept Italiaanse zwarte linzen salade (2-4p):

Nodig:Maken:
- 3 eetl pijnboompitten
- 10gr basilicum
- 2-3 eetl olijfolie
- 1 knoflookteen
Deze basilicum pesto zou je ook kant en klaar kunnen kopen als je dat wil. Eet je liever vers (geen oordeel 😉 ) rooster dan de pijnboompitten in een koekenpan goudbruin op laag vuur. Doe de pijnboompitten in een hakmolen of keukenmachine. Haal de blaadjes van de basilicum ,scheur in stukken en doe bij de pijnboompitten. Bewaar 5 basilicumsteeltjes voor later. Doe de olijfolie en knoflook ook in de hakmolen of keukenmachine en maal alles fijn tot een fijne pesto. Leg weg voor later gebruik.
- 200 gr zwarte (beluga) linzenKook eerst de linzen beetgaar volgens de verpakking en laat ze daarna uitlekken. Voor perfect gare beluga linzen: kook ze 15-16 minuten in ruim water in een pan met een deksel erop. Laat de linzen nog 10 min. staan met de deksel op de pan in het warme water. Giet ze hierna af en spoel ze kort af. Zo voorkom je dat ze kapot koken.
- 1 winterpeen;
- 2 stengels bleekselderij;
- 1 grote ui;
- 5 basilicumsteeltjes
allen in piepkleine blokjes
- 1 theel oregano
- 1 theel tijm
Verwarm 2 eetl olie in een braadpan en bak de winterpeen, bleekselderij en ui blokjes, de basilicumsteeltjes en de tijm en oregano op laag vuur met de deksel op de pan totdat ze helemaal zacht zijn, dit duurt ongeveer 10 min.
- 2 knoflooktenen- fijngesneden
Bak de knoflook 2 min met de groenteblokjes mee.
50 cc droge witte wijn Doe daarna de linzen samen met de witte wijn bij de groenteblokjes en verwarm de linzen tot de witte wijn grote deels is opgedroogd. Haal van het vuur.
1½ eetl rode wijnazijn
1½ eetl olijfolie
Maak een dressing door de wijnazijn en olijfolie te mengen. Roer de dressing vervolgens door de linzen.
Schep wat pesto op de linzen en serveer.

Klik op de foto’s voor meer vegan gerechten met linzen: