Vegan walnoten-karamel koekje

Ben je net zoals ik een niet al te beste bakker? Want koken is toch echt wat anders dan bakken. Gelukkig zijn er deze vegan walnoten karamel koekjes. Makkelijk, simpel en snel te bereiden. Het enige wat je moet kunnen is mengen en een heel klein beetje kneden.

En o wat zijn ze heerlijk luchtig als ze eenmaal klaar zijn. Alsof je een karamel zeezout ijsje op een koekje eet, maar dan niet te zoet. Zodat je het koekje en de walnoten nog wel echt proeft.

Kijk vooral ook even in de oven tijdens het bakken. Dan zie je het koekje lekker rijzen en uit zijn voegen scheuren. Dit hoort er helemaal bij en draagt bij aan de luchtigheid. Het beste resultaat behaal je wanneer je het koekjesdeeg minstens 30 min in de koelkast legt voor het bakken. Maar ik doe dat zelden omdat ik deze lekkere walnoten karamel koekjes eigenlijk zo snel mogelijk wil opeten. En ook dan smaken ze erg goed.

 

 

Recept vegan walnoten karamel koekje (4 grote stuks):

Nodig: Doen:
50 gr walnotenBreek de walnoten in kleinere stukjes. Als de walnoten nog niet geroosterd zijn, rooster ze dan in een koekenpan. Leg ze daarna weg voor later gebruik.
- 1 eetl margarine
- 3 eetl suiker
- kneepje citroensap
- 1 eetl water
Verwarm de margarine, suiker, het citroensap en het water in een pan op middelhoog vuur. Roer niet, maar wacht tot de suiker gesmolten is en karamel kleurig wordt. Roer dan de walnoten erdoorheen en haal de pan van het vuur. Stort de walnoten en karamel op een bakmat of bakpapier en laat ze geheel afkoelen.
Breek ze daarna in kleinere stukjes.
- 175 gr witte bloem
- 1 theel baking soda
- snufje zout
- 55 gr donkere bastard suiker
Meng de bloem, baking soda, zout en suiker door elkaar in een mengkom.
- 45 gr (koude) margarine
Snij de margarine met twee messen door het bloemmengsel of verkruimel het tussen je handen en de bloem totdat je een kruimige deeg overhoudt.
- 3 eetl ongezoete plant. melk
- 2 theel citroensap
Meng dan de plantaardige melk en het citroensap door het deeg.
Roer de walnoten door het deeg. Kneed het deeg net lang genoeg totdat je een samenhangende bal kan maken.
Mocht dit na 5 minuten niet lukken, voeg dan 1 eetl extra plant.melk toe, maar niet meer dan dat.
Je kan dit deeg eventueel in plasticfolie pakken en 1 uur in de koelkast laten staan (voor een krokanter koekje), maar dit hoeft niet.
Verwarm de oven voor op 175 graden op de hete lucht stand.
Verdeel het deeg in 4 stukken verdelen. Vorm van die stukken ronde ballen en leg ze op een bakmat of op de bakplaat.
Bak het deeg 15 min in de oven. De bovenkant moet gestold aanvoelen, maar mag niet hard zijn. Mocht de bovenkant nog heel zacht zijn, bak de koekjes dan max. 2 min langer.
Haal de koekjes de oven en laat de koekjes afkoelen.
Probeer ze niet allemaal tegelijkertijd op te eten.
Luie leguaan

Hieronder meer vegan zoetigheid voor mensen die niet goed zijn in bakken.