Breekbrood met gepofte knoflook en ui

Breekbrood met gepofte knoflook en ui (vegan)

Maak dit lekker luchtige en knapperige breekbrood met gepofte knoflook en ui voor een borrel! De combinatie van gepofte knoflook en dippen in knoflook-margarine maakt dit breekbrood extra knoflook-erig en dus extra lekker!

Dit brood zal zeker een succes zijn en smaakt super met dipjes en smeersels, maar is ook lekker zonder beleg.

Het maken van dit breekbrood is meer iets voor in het weekend, want het deeg moet even rijzen en je moet de knoflook en ui in de oven laten poffen. Desalniettemin, is het maken van dit brood een makkie en je hoeft niet naast de oven of het rijzende deeg te blijven staan!

 

Ui en knoflook uit Nederland zou je het hele jaar door moeten kunnen krijgen. Het verbaast mij dan ook dat je regelmatig exemplaren uit China, Argentinië of andere verre oorden treft. Helemaal niet nodig, lijkt mij. Check daarom altijd even het land van herkomst op de verpakking.

 

 

 

Recept breekbrood met gepofte knoflook en ui:

Nodig:Maken:
- 100 gr fijne semolina (van harde tarwe)
- 200 gr patentbloem
- 1 theel zout
- 3 theel suiker
- 2 theel instant gist
Meng de semolina met het patentbloem, zout, suiker en instant gist in een mengkom.
- 110 ml water
- 120 ml plantaardige melk (ongezoet)
Doe het water en de plantmelk erbij en roer het geheel door met een vork. Kneed vervolgens 8 min met de hand totdat je een soepel deeg hebt. Het deeg mag heel licht plakkerig zijn, maar moet niet tussen je vingers blijven plakken.
Dek het deeg af met een natte theedoek of plasticfolie en laat het 1½ uur rijzen.
- 1 hele knoflookbol - ongepeld
- 3 kleine uien of sjalotjes of rode uien- ongeschild
Leg ondertussen de knoflook en uien/sjalotjes (met schil en al) op een bakplaat in de oven. Zet op 200 graden en laat alles 30 minuten in de oven poffen.
Haal de ui/sjalot en knoflook vervolgens uit de oven. Laat ze afkoelen en snij het kapje van de knoflookbol af en druk de teentjes eruit. Verwijder de schilletjes van de ui/sjalot en snij in dunne reepjes.
Als het deeg 1.5 uur heeft gerezen en dubbel zo groot is geworden, kun je de knoflookteentjes en ui/sjalotreepjes door het deeg kneden/erin duwen.
- 20 gr margarine
- 4 geperste knoflooktenen
Laat de margarine smelten en doe in een kommetje. Roer de geperste knoflook erdoorheen.
Vet een kleine (liefst lage) ovenschaal in.
Scheur bolletjes van het deeg (ter grote van vegaballetjes) en dip in vervolgens in de knoflook-margarine en leg daarna in de ovenschaal. Ga zo door totdat al het deeg op is.
Laat het geheel nog 30 min staan.
Verwarm na 25 min de oven voor op 180 graden.
Bak het geheel in 35 min goudbruin. Laat even afkoelen voordat je aanvalt.
Luie leguaan

Voor erbij: