Zelfgemaakte zonnebloempitten spread met zongedroogde tomaten en basilicum

Zonnebloempitten spread met zongedroogde tomaat en basilicum

Vind jij die groentespreads uit de winkel ook zo duur en zijn ze bij jou ook zo snel op? Tijd voor een zelfgemaakte  zonnebloempitten spread! Deze spread met zongedroogde tomaten en basilicum is namelijk heel makkelijk om te maken,en goedkoper en gezonder dan het spul uit de winkel. Alhoewel, ik eerlijk moet bekennen dat hij zo lekker was dat hij er ook wel heel snel doorheen vloog 😉

 

Om je zelfgemaakte zonnebloempitten spread lekker romig te krijgen is het enige wat je moet doen de spread een tijd lang in de foodprocessor laten draaien. Hoe lang? Zo lang dat je eigenlijk geïrriteerd raakt van het wachten; en de structuur op een iet wat droge pindakaas begint te lijken. Bij mij duurde dat wel 15 minuten of langer; en dit was met een krachtpatser van een foodprocessor. Mocht je minder vertrouwen hebben in de kracht van jouw foodprocessor, skip dit recept dan of neem genoegen met een minder smeuïge zonnebloempitten spread.

 

Eet dit met een lekker stukje brood (zie heel toevallig mijn vorige recept), toast of gewoon als beleg op je boterhammetjes!

 

 

 

Recept zelfgemaakte zonnebloempitten spread:

Nodig:Maken:
125 gr zonnebloempittenRooster de zonnebloempitten goudbruin in een koekenpan op een laag vuur.
1 handje basilicum blaadjes
7 zongedroogde tomaten
Doe de geroosterde zonnebloempitten samen met de basilicum blaadjes en de zongedroogde tomaten in een krachtige foodprocessor. Laat deze op de hoogste stand draaien totdat een consistent mengsel is ontstaan wat er uitziet als droge pindakaas. Of in andere woorden waar de olie begint los te komen uit de zonnebloempitten. Dit duurt 15 minuten of langer. Voor het beste resultaat kun je maar beter niet ongeduldig zijn hier. Onderbreek het draaien meerdere keren om alle rondvliegende stukjes van de zijkanten van je kom te schrapen.
- 3 eetl citroensap
- 2½ eetl tomatenpuree
- 1 theel suiker
-½ theel knoflookpoeder
- 1⁄4 theel gerookt paprikapoeder
- 1⁄4 theel chilipoeder

Doe daarna het citroensap, de tomatenpuree, de suiker, het knoflook-, paprika- en chilipoeder bij de zonnebloempittenpuree in de foodprocessor.
50 - 70 ml waterVoeg vervolgens een beetje van het water toe en laat de foodprocessor draaien totdat het water geïncorporeerd is. Herhaal dit tot je een romige en smeuïge consistentie hebt of al het water op is. Als je teveel water in een keer toevoegt kan het eind resultaat te waterig worden.
Breng de zonnebloempittenspread op smaak met zout en peper. Schep in een bakje en dien op.
Luie leguaan

Andere lekkere dingen voor op een borrelplank: