Vegan viskoekjes van bananenbloesem

Vegan viskoekjes van bananenbloesem

Heb jij een craving naar Thaise viskoekjes, maar wil je eigenlijk geen vis meer eten? Maak dan zijn deze vegan viskoekjes van bananenbloesem! Ze zijn namelijk super makkelijk om te maken en heel smaakvol. Door de bananenbloesem is de bite onweerstaanbaar lekker; ja, dit zijn de vegan viskoekjes waarvan je niet wist dat je ze nodig had! En heb ik het al gehad over de Thaise dip recept wat hierbij zit? Echt om je vingers bij af te likken zo lekker!

Bananenbloesem kun je in blik kopen in supermarkten met een ruimere assortiment. Je kunt hem in principe meteen uit blik gebruiken, maar net zoals jackfruit en artisjokken uit blik vind ik dat de bananenbloesem niet zo lekker smaakt direct uit het blik. Ik spoel hem daarom eerst uit voor gebruik.

Eet de vegan viskoekjes als snack of voorgerecht. Dips verplicht!

Let wel op, bananenbloesem heeft misschien wel dezelfde bite als vis, maar het bevat weinig eiwitten. Daarom kun je het niet gebruiken als volwaardige eiwitbron. Zoek je vegan viskoekjes met eiwitten? Probeer dan deze vegan Thaise viskoekjes van tofu of  vegan mungbonen koekjes.

 

 

Recept vegan viskoekjes van bananenbloesem (2-3p):

Nodig:Doen:
Bananenbloesem uit blik (ong 250 gr uitgelekt)Spoel de bananenbloesem uit en laat hem uitlekken. De bananenbloesem hoeft niet super droog te zijn.
Snij de bananenbloesem daarna in kleine stukjes, met name hardere stukken.* Gooi hele harde stukken weg.
Doe de bananenbloesem in een mengkom.
- 1 rode peper - fijngesneden
- 10 gr verse koriander - fijngesneden
- witte deel van 3 bosuitjes - fijngesneden
- 5 gr peterselie - fijngesneden
Roer de rode peper, verse koriander, bosuitjes en peterselie door de bananenbloesem.
- 1 theel gemalen (witte) peper
- 3 theel korianderpoeder
- 1 eetl sojasaus
Breng de bananenbloesem mix op smaak met de witte peper, het korianderpoeder, en de sojasaus. Proef en voeg zout, peper of evt wat sojasaus toe naar smaak.
- 2 knoflooktenen - geperstRoer de geperste knoflooktenen door de bananenbloesem mix. (Waarom je de knoflook er niet meteen bij doet? Niemand houdt ervan om tijdens het proeven een hap rauwe knoflook te nemen, of wel???)
- 4 eetl kikkererwtenmeel** (gram flour)
- 2 eetl rijstmeel**
- 2 eetl bloem
Roer het kikkererwtenmeel, het rijstmeel en de bloem door de bananenbloesem mix. Laat het geheel 10-15 min staan, zodat alle vocht van de bananenbloesem goed kan mengen met het meel.
Druk hierna met een lepel wat bananenbloesem mix stevig tegen de wand van de mengkom. Dit moet blijven plakken. Gebeurt dat niet, voeg dan 1-2 eetl bloem toe.
Verwarm een bodempje olie in een koekenpan*** op middelhoog vuur.
Begin pas als de pan goed warm voelt als je, je hand erboven houdt.
Neem 1 niet afgestreken eetlepel met bananenbloesem mix en schep dat in de pan.
Druk het voorzichtig tot een rondje van ong. 1 vingerkootje breed. Herhaal tot de pan vol is (de koekjes mogen elkaar niet raken tijdens het bakken, tenzij je een soort mega-klont-koekje wil).

Draai het koekje om als je bruine randjes ziet ontstaan. Druppel evt. nog wat olie langs de zijkanten van de pan en bak de andere zijde goudbruin. Laat de koekjes uitlekken op een bordje met keukenpapier en bak de rest.
Maak onderstaande mega lekkere zelfgemaakte Thaise dip en eet die met de koekjes.....

Of vooruit, eet de koekjes met siracha, chilisaus of curry of zoiets.

* Grote harde stukken houden de smaak van het blikvocht goed vast. Voorkom dit door deze stukken in kleine stukjes te hakken.

** Ik heb dit recept niet geprobeerd met bloem ipv kikkererwten en rijstmeel. In theorie zou dat wel moeten kunnen, maar er is een risico op een iets taaier koekje.

*** Je kan de bananenbloesem vegan viskoekjes ook frituren, dus als je daar zin/de spullen voor hebt, ga ervoor zou ik zeggen!


Recept Thaise dipsaus

Nodig:Doen:
- 2 grote sjalotten
- 1 rode peper
- witte deel van 1 citroengras
- 2-3 plakjes laos
- 2 tomaten
Halveer de sjalotten. Rooster de sjalotten, peper, citroengras, laos en hele tomaten in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur totdat ze bruine randjes aan alle kanten hebben.
- ½ theel suiker
- ½ eetl sojasaus
- zout naar smaak
Doe de ingrediënten in een hakmolen of foodprocessor.
Voeg suiker, zout en sojasaus toe. Maal tot een puree.
5 takjes verse koriander - fijngesnedenRoer de koriander door de saus en dien op.
Luie leguaan

Als je van veggie/vegan groenten koekjes houdt, ben je zeker op een goede site gekomen! Klik op onderstaande opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.