Makkelijke vegan bietenburger

Makkelijke vegan bietenburger met walnoot en wortel

Deze makkelijke vegan bietenburger is simpel en snel te bereiden. En wil je een burger die tijdens het bakken, niet uit elkaar valt? Dan zul je, je aan 1 golden rule moeten houden, namelijk:

 

“Maal de ingrediënten niet te fijn!”

 

Wanneer je de ingrediënten grof raspt en maalt dan behoudt de bietenburger de knapperige structuur van zijn ingrediënten. Maal of rasp je daarentegen de ingrediënten te fijn, dan zal je vegan bietenburger sompig worden en snel uit elkaar vallen tijdens het omdraaien. Er bestaat dan ook geen troubleshooter voor te fijn gemaalde ingrediënten, je zal dan opnieuw moeten beginnen! (Verwerk de te fijn gemaalde ingrediënten dan in een soep of salade, maar gooi ze niet weg!)

Het allerlekkerst is wanneer je deze vegan burger in een dikke laag olie bakt, die je uiteraard wel goed heet moet laten worden. Zo kunnen zowel de zijkanten als de onder-en bovenkant van de burger lekker crunchy worden. Minder olie kan ook, maar dan heb je ook risico op minder crunch.

 

Gebruik in dit recept een stevige, ongekookte biet. Dat laatste lijkt mij vanzelfsprekend, maar ik ken mensen die voorgekookte bieten hiervoor hebben gebruikt. En goed om te weten, je kunt het hele jaar door bieten van Nederlandse bodem krijgen.

 

Eet deze makkelijke vegan bietenburger met een broodje, met frieten of aardappelen, en vega-mayo, ook voor op de burger.Vergeet je toppings, zoals plakjes augurk, gekarameliseerde uitjes of plakjes komkommer of tomaat niet. Smullen!

 

Recept makkelijke vegan bietenburger (2p/4stuks):

Nodig:Maken:
1 volle eetl chiazaadWel de chiazaadjes in 3 eetl water, roer goed door elkaar en leg weg.
30 gr walnoten
2 knoflooktenen
Rooster de walnoten en de knoflooktenen in een koekenpan, totdat ze goudbruin zijn aan alle zijden.
125 gr kidneybonen uit blikDoe de walnoten, knoflook, 2 eetl van de gewelde chiazaadjes in een foodprocessor.
Maal tot de walnoten grove korrels van ongeveer 4-5mm zijn geworden.
1 middelgrote biet (geschild)Rasp de biet met een grove rasp, of op je foodprocessor of met de hand.
Ter verduidelijking van de juiste grootte : Als ik met de hand rasp, dan kies ik voor de grootste gaatjes op z'n traditionele, rechthoekige rasp met 4 zijden.
1 middelgrote winterpeen (geschild)Idem dito met de wortel.
½ rode uiSnipper de rode ui. Roer de biet, wortel en ui door het walnoten-bonen mengsel.
½ theel paprikapoeder
½ theel (witte) peper
Voeg het paprikapoeder en de witte peper toe en roer door de noten- bonen mix. Voeg zout en peper naar smaak toe.
4-5 eetl paneermeel (optioneel 1 eetl bloem)
Strooi het paneermeel over het burgermengsel en roer erdoor heen.
Ben je niet zeker van de consistentie van je burgers, of blijft het niet goed genoeg bij een voeg dan 1 eetl bloem (ipv 1 eetl paneermeel, indien mogelijk) toe.
Laat de burgers 5-10 min trekken in de koelkast.
Verhit een dikke laag olie in een koekenpan (laat wel heet genoeg worden). Vorm 4 ronde burgers van het burgermengsel door het mengsel goed bij elkaar te drukken. Bak de burgers crunchy aan alle zijden, desnoods per twee tegelijk.
Luie leguaan

Suggesties, speciaal voor jou: