Rokerige vegan erwtensoep

Rokerige vegan erwtensoep (snert) met doperwten, wortelen en knoflook croutons

Een heerlijk vegan erwtensoep met al het goede en rokerige van de traditionele versie, maar dan geheel plantaardig. Deze vegan erwtensoep is van zichzelf al heel lekker; want de soep bestaat uit allemaal lekkere groentes. Plus de doperwten, wortel en croutons zorgen voor een goede bite en voor afwisseling in structuur. Je hoeft er dus geen vegan rookworst aan toe te voegen, maar het mag natuurlijk wel.

Voor een lekkere rokerige smaak kan ik gerookt zout aanraden. Wanneer je dit op het laatst toevoegt, voorziet het je gerecht van een heerlijk rookaroma. En, dat is precies wat je nodig hebt bij een goede erwtensoep. Gerookt zout kun je bij sommige natuurwinkels kopen, maar makkelijker is om het online te bestellen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het gerookte zout na aankoop tot de volgende erwtensoep in je kast zal blijven staan. Als je het eenmaal hebt geproefd, wil je het sowieso in meerdere gerechten verwerken!

Bij het bekijken van de ingrediënten van deze vegan erwtensoep valt het je misschien wel op dat deze licht afwijken van de traditionele ingrediënten. Dit is omdat traditionele erwtensoep zijn smaak van het vlees krijgt. M.i. compenseert een groentebouillon dit niet genoeg en zijn er extra smaakmakers nodig. Ach, als je een vegan versie maakt, ben je toch al geen purist 😉

 

 

Recept rokerige vegan erwtensoep:

Nodig:Doen:
- 20 gr margarine of 1 eetl walnotenolie
- het groen van 2 preien - in ringen
- 1 wortel - in kleine blokjes
- 2 stengels bleekselderij*- in stukken
- 1 ui- gesnipperd
- 2 sjalotjes - in stukjes

Zoek een grote pan uit. Smelt de margarine op een middelhoog vuur. Doe vervolgens alle hiernaast genoemde ingrediënten (het prei groen, wortel, bleekselderij, ui en sjalotjes) in de pan. Bak de groenten totdat ze zacht zijn (10 min) onder af en toe roeren. De groenten mogen wat bruine randjes krijgen.
- ¼ knolselderij- in kleine blokjes
- 1 kleine aardappel- in stukken
- 4 takjes selderie- in stukken
- 4 takjes peterselie - in stukken
- 1 laurierblad
Voeg dan de knolselderij, aardappel, selderie, peterselie en het laurierblad toe. Bak dit 5 min mee, of totdat alle stukjes zacht zijn.
- 300 gr groene spliterwten**
- 1.5L groentebouillon

Doe dan de groene spliterwten en de groentebouillon bij de groenten in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens op een laag vuur zachtjes doorkoken totdat alle ingrediënten helemaal zacht zijn. Dit duurt uiteraard wel even, ongeveer 1.5-2 uur. **
Roer in die tijd zo af en toe in de pan, om aankoeken te voorkomen.
Wanneer de ingrediënten zacht zijn, draai dan het vuur uit. Verwijder het laurierblad en stamp de soep fijn met een stamppot stamper, om een samenhangende maar niet geheel gladde soep te krijgen.
- 3 teentjes knoflook- heel en geplet
- 2 boterhammen- in blokjes
Terwijl de erwtensoep kookt, kan je alvast de croutons maken.
Verwarm een laagje olie in een koekenpan en leg de knoflookteentjes hierin. Laat ze op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin worden. Haal ze daarna uit de pan.
Doe dan de boterhamblokjes in de pan en rooster ze aan alle kanten krokant. Haal de croutons van het vuur en bestrooi ze met zout en peper naar smaak.
- 50 gr diepvries doperwten
- optioneel: 125 gr kapucijners uit blik
-gerookt zout
Ontdooi de diepvries doperwten, door ze in de soep mee op te warmen. Als je de kapucijners gebruikt, doe ze samen met de doperwten in de pan. Voeg gerookt zout naar smaak toe. Roer goed totdat alles warm is en schep dan de soep op een bord. Strooi de croutons op de erwtensoep.

* Als venkel in het seizoen is (van juni tot oktober), kan je ook een kleine venkel toevoegen.

** Kooktijd met ongeveer een derde tot de helft verkorten? Gebruik dan een snelkookpan. Let wel op dat je extra water moet toevoegen, want dat verdampt sneller in deze pan. Het verschilt helaas per pan hoeveel extra water nodig is, dus ik kan hier geen hoeveelheid aanraden.

Wat de kooktijd ook aanzienlijk verkort is de groene spliterwten 1 dag van te voren laten weken. 

Luie leguaan

Waarschijnlijk heb je knolselderij over…dus check dan even deze vegan recepten met knolselderij!