
Sajoer boontjes eet ik het liefst met een pinda-achtige saus. Jij ook? Lees dan vooral verder op deze pagina 🙂
De pinda sajoer boontjes saus smaakt ook lekker bij gebakken tofu reepjes. Bak daarvoor de tofu helemaal krokant, net zoals in dit recept. En, mijn boontjes heb ik het liefst beetgaar. Daarvoor moet je ze net niet beetgaar koken, zodat wanneer je door de warme sajoer pinda saus mengt, ze nog een beetje kunnen garen en perfect zijn wanneer je ze opdient. Hollandse boontjes kun je meestal alleen in de zomer in de supermarkt vinden.
Je kunt de sajoer boontjes en de tofu met rijst eten. Maar probeer ook eens aardpeer, want dat is een mega lekkere combi. Door aardpeer te roosteren in de oven komt de nootachtige smaak goed naar voren en wordt ie lekker krokant. Aardpeer koop je bij de groenteboer of in biologische supermarkten. Van jan-maa zijn Hollandse aardperen te krijgen. Is het buiten dit seizoen, of wil je niet opzoek naar aardperen, kan je ook zoete aardappel gebruiken.
Recept sajoer boontjes met tofu en aardpeer (2p):
Nodig: | Doen: |
---|---|
Als je de aardpeer wilt bereiden, verwarm dan de oven voor op 200 graden. | |
- 6 middelgrote aardperen* - 2 eetl olijfolie - 2 rode uien in ringen | Halveer de aardpeer (of snij grote aardperen in 4en) en meng ze met de olijfolie in een mengkom. Leg ze met de rode uienringen op een ingevette bakplaat (evt met bakpapier) en dek het geheel af met aluminiumfolie. Laat de aardperen 40-45 min bakken. Haal vervolgens de aluminiumfolie weg en bak de aardpeer 20-25 min. Draai ze vervolgens om en bak ze nog 20 -25 min aan de andere kant totdat ze krokant en helemaal gaar zijn. |
200 gram tofu | Bereid terwijl de aardpeer in de oven staat, de rest van het recept. Probeer wat vocht uit de tofu te drukken door het voorzichtig tussen twee platte voorwerpen in te drukken of tussen je handen als je geen zin hebt in afwas. Snij de tofu vervolgens in langwerpige dunne plakken (waar je later dunne reepjes van maakt). Laat een grote koekenpan goed heet worden op je fornuis. Als de pan heet is, doe je eerst wat olie in de pan. Leg daarna de tofu in de pan. Draai meteen het vuur naar een matige stand en laat de tofu langzaam bruiner worden (heb veel geduld en blijf er in de tussentijd vanaf!). Wanneer de tofu net niet goudbruin is, draai je hem om en laat je de andere kant net niet goudbruin worden. Draai de tofu weer om en bak helemaal goudbruin en krokant op middelhoog vuur. Herhaal dit voor de andere kant. Als beide kanten goudbruin zijn, haal je de plakken uit de pan en snij je ze in dunne reepjes. Bestrooi met wat zout en leg weg voor later gebruik. |
350-400 gr sperziebonen - gedopt | Kook de sperziebonen net niet beetgaar in kokend water, ongeveer 6-8 min. Giet ze af en spoel ze af met koud water. |
- witte deel van 1 citroengras - in ringetjes - 2cm laos - 2 knoflooktenen - 1 rode (rawit) peper - 2 theel korianderzaad - 1 theel gemberpoeder - 3 kemirinoten (optioneel) | Maak de bumbu (kruidenpasta) door het citroengras, de laos, de knoflook, de rode peper, het korianderzaad, het gemberpoeder en de kemirinoten fijn te malen in een hakmolen/foodprocessor of fijn te stampen. Voeg evt een scheutje water of olie toe om het fijnmalen te vergemakkelijken. Bak de bumbu vervolgens in 2 eetl olie in een pan met dikke bodem op matig vuur gedurende 5-7 min. |
- 200 ml kokosmelk - ½ groentebouillon tablet - 50 ml water - 3 salambladen | Voeg de kokosmelk, het bouillonblokje, het water en de salambladen toe. Roer goed en breng het geheel aan de kook. Laat het 5 min door pruttelen. |
- 2 eetl 100% pindakaas -1-2 eetl ketjap manis - 1½ eetl tamarinde extract | Voeg vervolgens de pindakaas, ketjap en het tamarinde extract toe. Laat het koken totdat de saus is ingekookt. |
Meng de boontjes en de tofu door de saus en dien op. Geef de aardperen erbij. |
* Vervang door zoete aardappel plakken. Of sla deze stap over en eet de sajoer boontjes met rijst.

Wil je meer Indonesische recepten zien? Check dan deze even.