Vegan sate van tempeh

Vegan sate van tempeh met pindasaus

Het is echt heel simpel om vegan sate van tempeh te maken! Het enige kunstje is de sate van tempeh lang laten marineren in de koelkast, zodat de smaken goed in de tempeh komen. Gelukkig hoef je daarvoor  zelf vrij weinig te doen, want de marinade van gember, knoflook en sojasaus doet het meeste werk. Wanneer je de tempeh stoomt voordat je hem in de marinade doet, neemt ie alle smaken goed op en verwijder je bovendien de bittere smaak.

Maak de vegan sate van tempeh met sojasaus en suiker of zoete ketjap. Ik heb een voorkeur voor het eerste omdat je zo beter kan bepalen hoeveel suiker je gebruikt, maar kies vooral wat je in huis hebt. Pindasaus is onmisbaar bij any sate, zo ook bij deze vegan sate van tempeh, net als gefrituurde uitjes en kroepoek. Verder zou je er ook nasi goreng en noedels bij kunnen eten. 😉

 

 

Recept vegan sate van tempeh (2p):

Nodig:Doen:
250 gr tempehStoom de tempeh in een stoommandje boven een pan met kokend water of in een stoombakje in de magnetron ged 10 min. Sla deze stap niet over, want als je dat wel doet smaakt de tempeh bitter.
Snij de tempeh in blokjes en leg even weg.
- 3 knoflooktenen- geperst
- 2 eetl sojasaus*
- 2 theel suiker*
- 1 eetl suikerloze chilisaus
- 1 eetl rijstazijn
- 3 cm gember- heel fijn geraspt
- 2 eetl olie
-1 theel worchestersaus
Maak de marinade: meng de knoflook, sojasaus, suiker, chilisaus, rijstazijn, gember, olie en worcestersaus. Doe de marinade samen met de tempeh in een goed afsluitbaar bakje en roer of schud ze goed door elkaar.
Laat de tempeh minstens 4 uur, maar het liefst een hele dag in de koelkast marineren. Roer af en toe de tempeh en marinade goed om.
Rijg de tempeh evt aan satestokken**.
Laat een koekenpan goed heet worden, verwarm er wat olie in en draai het vuur naar middelhoog. Bak de tempehblokjes aan alle zijden goudbruin.
- 3 eetl 100% pindakaas
- 2 theel zoete ketjap
- ½ knoflookteen geperst
- 75 ml water
- 1 theel sambal of chilisaus
Maak ondertussen ook de satesaus; roer de pindakaas, zoete ketjap, knoflook, het water en de sambal door elkaar. Verwarm het geheel op een laag vuur totdat het een dikke consistentie heeft.
Dien de satesaus met de tempeh op.

* Vervang eventueel door zoete ketjap.

** Wanneer je houten sate stokken gebruikt, zou je ze in koud water kunnen leggen om verbranding te voorkomen. Of zorg gewoon dat ze de bodem vd pan niet raken.

Luie leguaan

Voor erbij: