Vegan bao (baozi)

Vegan bao (baozi) met zwarte bonen

Baos (baozi); ik kan er niet genoeg van krijgen! Heerlijke zachte, fluffy, gestoomde broodje met hartige vulling. Helaas voor de vegan verkopen de echte Chinese dim sum zaken bar weinig tot geen vegan bao’s. En, dus zul je hiervoor zelf aan de slag moeten.  Omdat het maken van buns niet onder fast-food valt, is het de perfecte activiteit voor als je veel moet binnen zitten. Maar als je uiteindelijk je tanden in zo’n heerlijke baozi zet, dan weet je dat je, je tijd goed hebt besteed.

 

Deze vegan baos kun je het beste maken met special meel bedoeld voor het maken van bao’s of bapao’s. Je kunt dit in de toko kopen. Maar als je geen zin hebt om naar de toko te gaan, kun je ook de benodigde hoeveelheid patent bloem (een zachte soort) gebruiken waarvan je 4 eetl bloem omwisselt met 4 eetl maizena.

Een stoommandje (van bamboe) is zowat verplicht bij het maken van gestoomde bao’s. Eigenlijk, als je meerdere mandjes hebt, kun je de bao’s op elkaar laten stomen, wat nog sneller werkt. Let ook op dat je de bao’s de aangegeven tijden laat rusten, dwz voor het stomen en na het stomen, anders zakken ze in of rijzen ze niet goed. Het lijkt verleidelijk om de bao’s flink te vullen want meer is beter, maar bij deze buns  werkt maximaal 1 (afgestreken) eetl vulling het best, anders worden de bao’s te zwaar en zakken ze uit.

 

De vegan bao zijn het lekkerste op het moment dat ze vers zijn, dus zorg dat je een lege maag hebt, wanneer de buns uitgestoomd zijn 🙂

 

 

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

vegan boa (baozi) met zwarte bonen

Recept vegan boa’s (boazi’s; 12 stuks):

Nodig:Maken:
250 gr baomeel
1 theel suiker
½ theel bakpoeder
Zeef het meel boven een mengkom en meng het meel met de suiker en het bakpoeder.
1 afgestreken theel instant gist Strooi de gist boven op het meel.
150 ml water
1 eetl olie
Doe het water en de olie beetje bij beetje in de mengkom en roer alles goed door. Kneed vervolgens in 10-12 min tot een samenhangend, zacht deeg.
Dek het deeg af en laat het 20 min rijzen. Kneed het daarna opnieuw door en laat het deeg nu ongeveer 1½ uur rijzen.
Maak ondertussen de vulling.
50 gr walnoten*Rooster de walnoten. Doe de walnoten vervolgens in een foodprocessor en maal helemaal fijn.
100gr zwarte bonen (uit blik)*Spoel de zwarte bonen goed uit en laat ze goed uitlekken. Doe een derde van de zwarte bonen bij de walnoten en pulseer kort tot kleine stukjes.
2 sjalotjes
2cm gember
Snipper de sjalotjes en bak in een koekenpan met wat olie op middelhoog vuur, totdat de sjalotjes glazig zijn.
Rasp ondertussen de gember heel fijn (bv met een kaasrasp) en doe bij de sjalotjes.
2 eetl lichte sojasaus
1 eetl sesamolie
1 theel suiker
Draai het vuur laag en doe de sojasaus, sesamolie, en suiker in de koekenpan.
1 eetl maizena
60 ml water/groentebouillon
Meng in een kommetje de maizena met het water en doe het daarna in de koekenpan.
2 eetl rozijnenDoe ook de rozijnen, het walnoten/bonen mengsel en de overige twee derde van de zwarte bonen in de koekenpan. Zet het vuur hoger en laat het geheel goed indikken tot een vrij dikke massa. De vulling mag niet nat zijn (want dat zal uit je bao lekken) dus meng evt. 1-2 eetl panneermeel door je vulling wanneer die nog vochtig oogt.
Haal de vulling van het vuur en laat het afkoelen.
Terug naar het deeg (Nb. mocht dit de eerste keer zijn dat je baozi maakt, dan doe je er misschien goed aan om eerst online een filmpje te bekijken van iemand die baozi maakt):
Na ongeveer 1½ uur rijzen, moet het deeg moet in grootte zijn verdubbeld (zo niet, laat het nog heel even rijzen).
Stomp het naar beneden en haal het uit de mengkom.
Bestuif een werkoppervlak met wat bloem en rol het deeg zo dun mogelijk uit in een rechthoekige vorm. Rol het vervolgens strak op over de lange zijde. Snij het deeg vervolgens in stukjes van ong. 30 gram.
Trek en vouw de stukjes deeg tot een mooi plat rond stuk deeg. Maak een ringetje van je rechter wijs en ringvinger. Duw hier vervolgens als een balletje het deeg doorheen met de wijsvinger en duim van je linker hand. Draai het balletje (als een gloeilamp) tussen het ringetje uit en leg plat op de kant die net als laatste door het ringetje heen kwam.
(Dit klinkt allemaal misschien overbodig, maar helpt de vorm van de bao mooi glad te houden.)

Sla het balletje plat met je handpalm. Rol vervolgens zachtjes met een deegstok (deegroller kan ook) richting het midden van de cirkel, maar zorg dat je de middelste 1-2cm niet raakt. Trek je deegroller terug terwijl je druk geeft. Herhaal dit aan meerdere zijde van je deegcirkel totdat je je deeg hebt uitgerold tot een cirkel van 5-6cm doorsnede met een wat dikker midden. Herhaal dit voor alle stukjes deeg.
Breng water aan de kook in een wok en draai daarna het vuur uit. Leg het onderste deel van de stoommand in de wok. Zorg wel voor dat het water je stoommandje straks niet kan raken.
12 stukjes bakpapier van 5 bij 5 cm Vul nu de broodjes: (nb mocht dit de eerste keer zijn dat je baozi maakt en je hebt nog steeds geen how-to filmpje bekeken, dan is het nu de hoogste tijd!)
Leg een deegcirkel in je niet dominante hand, vul met 1 afgestreken eetl vullling en vouw vervolgens de 10 plootjes tussen je duim en wijsvinger van je dominante hand terwijl je de bao rond draait in je niet dominante hand. Of makkelijker is om de randjes aan vier zijden naar het midden te vouwen. Evt kan je de vier plooien die ontstaan, dan ook weer naar het midden duwen.
Leg het gevulde deeg op een bakpapiertje in je stoommandje en herhaal totdat het hele mandje gevuld is. Meerdere mandjes komen nu van pas, want die kun je op je 1e mandje stapelen. (Is je mandje vol en heb je nog deegrondjes over, vul dan de rest vd broodjes pas nadat de 1e lichting is gestoomd). Zet de deksel op het mandje en laat de bao's 30 min rusten.
Breng hierna het water in de wok aan de kook en stoom de bao's gedurende 8 min. Draai het vuur uit, maar haal hierna de deksel niet van het mandje!
Laat de bao's 5 min met de deksel erop na stomen.
Haal de bao's hierna uit het stoommandje en eet direct op.

* De zwarte bonen en walnoten kan je eventueel vervangen door vegan gehakt of door stukjes  gebakken, gerookte tofu.

Luie leguaan

Tijd over? Probeer dan een van onderstaande gerechten!