Vegan shoyu ramen

Vegan shoyu ramen met sojasaus, gember, oesterzwammen, paksoi, tofu en zelfgemaakte vegan dashi (optioneel)

Vegan shoyu ramen is een noedelsoep met een soja-bouillon als basis. Deze ramen zijn daardoor ook erg toegankelijk en makkelijk om te maken. Ook is er niks heerlijker dan met slecht weer, binnen een lekkere kom met warme noedelsoep te eten! Je kunt deze ramen toppen met van alles, zoals lente ui, paksoi, maiskorrels, reepjes kool, taugé, komkommers of rettich op zuur, shiitakes in reepjes, namaak kipstukjes of gebakken tofuplakjes. Zo maak je er je eigen feestje van.

 

Voor het bereiden van de bouillon heb je twee opties; de lekkerste optie is wanneer je een dag van te voren een kom met water neemt en daar kombu (een soort zeewier) en gedroogde shiitakes in mikt (beiden te koop in de toko). Dit zet je dan in de koelkast en kun je de volgende avond gebruiken. De makkelijkste optie is wanneer je een champignonbouillon blokje gebruikt. De keuze laat ik aan jou.

 

In deze vegan shoyu ramen zitten paddenstoelen. Het is belangrijk dat je, je beseft dat paddenstoelen op een minder milieuvriendelijke manier worden gekweekt dan andere groenten. Dus, doe je er goed aan om ze niet elke dag te eten.  Uiteraard doen ze het wel beter dan vele andere zaken (zoals vlees) en zijn ze gezond, dus je hoeft niet helemaal weg te kwijnen van schuld. 🙂


Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

 

Recept vegan shoyu ramen (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
20 gr kombu
10 gedroogde shiitakes
Doe een dag van te voren de kombu en shiitakes in een container of kom met 750ml water en laat in de koelkast staan tot de volgende dag.
Zie je dit niet zitten, gebruik dan champignonbouillonblokjes; zie verderop in het recept.
1 middelgrote ui
prei-wit van 1 prei
1 knoflookteen
gesnipperd
in dunne ringetjes
fijjngesneden
Bak in een grote pan de ui met de prei en de knoflookteen met wat olie op laag vuur gedurende 20 min. Roer af en toe. De ui/prei/knoflook mogen op het laatst wat licht bruin zijn.
Optionele toppings:
- koolreepjes
-lente ui
- maiskorrels
-taugé
-komkommers op zuur.
Snij/ bereid je optionele toppings alvast.
Haal de container met water uit de koelkast en verwijder de kombu en shittaken. (De shiitakes kun je in reepjes snijden en later als topping bij de ramen doen). Doe het water bij de ui en prei en breng aan de kook. Als je een champignonbouillonblokje gebruikt, volg dan aanwijzingen op de verpakking en maak 750ml bouillon. Laat het geheel 7 min zachtjes doorkoken.
oesterzwammenin reepjesBak ondertussen de oesterzwammen met wat olie in een kleine koekenpan op middelhoog vuur totdat ze aan alle zijden goudbruin zijn. Haal van het vuur en laat staan.
tofu of namaak kipstukjes (optioneel) tofu in plakjesBak ondertussen ook de tofu of namaak kipblokjes in een kleine koekenpan op laag vuur totdat ze krokant zijn aan alle alle zijden. Haal dan van het vuur, bestrooi met zout en peper naar smaak en laat het even staan.
ramen/noedels voor 2pBereid de ramen/noedels volgens de verpakking.
2 shangha) paksoi of 1 kleine normale paksoi
in 3cm dikke repenLaat de paksoi 1 min meekoken met de ramen/noedels en giet dan af en laat het geheel even staan.
3 cm gemberheel fijn geraspt*Doe de gember bij de bouillon en laat 2 min meekoken.
1 knoflookteen
3 eetl sojasaus
2 eetl rijstazijn
½ eetl sesamolie
1 theel chilisaus of ½ theel chilipoeder

geperstMeng ondertussen in een kommetje de knoflook, sojasaus, rijstazijn, sesamolie en chilisaus/chilipoeder.
Draai het vuur onder de bouillon uit en roer de inhoud van het kommetje door de bouillon. Wanneer je kombu en shiitakes hebt gebruikt, proef en voeg dan nog wat zout naar smaak toe (mag best een flinke snuf zijn) .
Doe de ramen in kommen en schenk hier de bouillon over. Mik je topping erbij en eet meteen op.

* Gebruik een speciale gemberrasp of een rasp voor parmezaanse kaas. Als je dat niet hebt, kan je de gember grof raspen/ fijnsnijden en meebakken met de ui en prei.

Luie leguaan

Klik ook op een van deze andere recepten!