Vegan congee

Vegan congee met gewokte groenten, silken tofu, notenkruim, chili olie, gefrituurde uitjes en sojasaus

Congee is een hartige rijstepap, die veel wordt gegeten in Azië.  Congee ziet er misschien niet mega-aantrekkelijk uit, maar met de juiste toppings isie mega lekker! Zelf vegan congee maken is helemaal niet moeilijk. Het lijkt op risotto maken, maar alleen gebruik je meer water/bouillon en moet je het wat vaker roeren en langer laten doorkoken. Het is een prima activiteit om op een regenachtige avond te proberen.

Plain vegan congee kan wat saai smaken en daarom zou ik het niet eten zonder toppings. Denk hierbij aan yogurth die plain ook niet zo spannend is, maar met toppings beter smaakt. Gebruik voor congee toppings zoals gewokte groenten, bijvoorbeeld broccoli, en paksoi, kruim van verschillende noten, chili (of sesam)-olie, gefrituurde uitjes en knoflook slices, silken tofu, maiskorrels, sojasaus of vegan champignonsaus. En/of heel fijn geraspte gember, lente-ui en verse koriander. Wat krijg je dan? Een zachte romige, troostrijke basis met knapperige, unami, pittige, crunchy toppings! Eentje voor op je lijstje comfort foods.

Haal voor het maken van de vegan congee jasmijnrijst. Het is ok als je pandan jasmijn rijst gebruikt, maar gebruik geen pandan rijst zonder vermelding van jasmijnrijst, want dat is vaak een andere rijstsoort. Wil je aanzienlijk  besparen op de kooktijd (ongeveer de helft) kun je ook restjes gekookte jasmijnrijst gebruiken voor de congee. De verhouding is dan ongeveer 1 volume gekookt rijst op 3 volumes water en je kunt vrijwel meteen na het aan de kook brengen beginnen met frequent roeren.  Vergeet niet de hoeveelheid bouillonblokje(s) aan te passen.

Pas de gewokte groenten aan naar wat er op het moment in het seizoen is. Zoals bijvoorbeeld in de lente kool, winterpeen en paksoi.


 

 

Recept vegan congee (4p):

Nodig:Doen:
- 250 gr jasmijnrijst
- 2750 ml water
- 1-2 groentebouillon tabletten*
Spoel de jasmijnrijst niet uit (als dat al iets is wat je deed). Breng het water, de jasmijnrijst en groentebouillon tabletten aan de kook. Draai na het koken het vuur lager, zodat de rijst zachtjes pruttelt.
Het eerste half uur hoef je niet zo veel te roeren, maar hierna steeds vaker. Hoe dikker de congee wordt, hoe vaker je moet roeren om aanfikken te voorkomen. Je kookt de congee totdat de rijst helemaal uit elkaar is gevallen, de soep ondoorzichtig is geworden en net zo dik als yoghurt. Dit duurt in totaal ongeveer 1.15 uur tot 1.30 uur.
Maak ondertussen de toppings:
- 30 gr pinda's, cashewnoten en/of amandelen
- 2 eetl sesamzaadjes
Rooster de pinda's, cashewnoten en amandelen in een pan op een laag vuur, mochten ze nog niet geroosterd zijn. Idem dito voor de sesamzaadjes (maar doe die niet samen met de andere noten in de pan, vanwege verschil in rooster-tijd). Maal de pinda's/cashewnoten/amandelen tot fijne kruimels met een keukenmachine of hakmolen. Leg weg.
- 4 knoflooktenen- in dunne plakken
- 2 eetl olie zoals raapzaad of pindaolie
Verwarm de olie in een kleine pan. Bak hierin de knoflook plakjes totdat ze goudbruin zijn. Schep de knoflookplakjes uit de olie en leg weg.
- 2 theel heel fijn geraspte gember
- 7gr koriander -fijngesneden
- 2 lente uien- in ringetjes
Snij de kruiden en rasp de gember leg ze weg.
70 gr diepvries sojabonen of 200 gr silken tofu**Wanneer je sojabonen gebruikt, kook ze dan gedurende 8 min. en giet ze daarna af. Wanneer je silken tofu gebruikt, snij die dan in plakjes. Leg weg.
- 75 ml water
-1 volle theel maizena
- 1 eetl vegan champignonsaus***
- 1 eetl rijstazijn
- 1 eetl sesamolie
- ½ eetl sojasaus
Roer het water, de maizena, de champignonsaus, de rijstazijn, de sesamolie en de sojasaus in een kommetje of kopje door elkaar. Laat deze saus in de buurt van je kookstel staan.
- 1 wortel in plakjes
- 4 broccoli stronkjes
- 1 shanghai paksoi**** in dunne reepjes
- 2 knoflooktenen- fijngesneden
Verwarm een wok op hoog vuur. Wanneer de wok heet is, doe je de harde groenten; de wortel en broccoli erbij. Bak die gedurende 2-3 min. terwijl je vaak roert/omschept. Doe vervolgens de zachte groenten; de paksoi en knoflook erbij en bak die op 1min mee.
Pak het kommetje/kopje saus en mik dit bij de groenten in de wok. Zet het vuur van de wok uit en schep de groenten goed door.
- chili olie of sesamolie naar smaak
- sojasaus naar smaak
- gefrituurde uitjes***** naar wens
Wanneer de congee klaar is, schep je hem in een kommetje. Besprenkel de congee met chili/sesam olie, sojasaus en gefrituurde uitjes naar wens. Schep ook de bovenstaande toppings naar wens op je congee.
Enjoy 🙂

* Zelf vind ik een niet al te zoute congee fijn, omdat de toppings al aardig zout zijn en gebruik ik 1 groentebouillon tablet, die ik op het laatst evt aanvul met wat kruimels van een 2e tablet.

** Of verzin andere plantaardige opties met eiwitten.

** *Zo een die als alternatief voor oestersaus dient.

*** *Of een derde gewone paksoi.

*****Mag je natuurlijk ook zelf maken als je van frituren houdt.

Luie leguaan

Meer vegan chinees? Check dan deze onderstaande recepten!