Polenta van verse mais met gestoofde seizoensgroenten

Polenta van verse mais met gestoofde courgette en venkel in tomatensaus met amandelschaafsel

In augustus en september is er volop verse mais uit Nederland te verkrijgen in de supermarkten. Dat is dus DE tijd om lekker veel gerechten met verse mais te maken, zeker wanneer je bedenkt dat in de overige maanden mais van de andere kant van de wereld moet komen om op jouw bord te belanden. Zonde van het milieu dus!

Polenta van verse mais is een van de gerechten die ik graag maak met verse mais. En geen zorgen als je niet zo’n fan bent van polenta uit een pakje, deze variant met verse mais smaakt heel anders dan polenta uit een pakje. Polenta van verse mais is namelijk veel zoeter, romiger en zachter. Er is dan ook geen enkele noodzaak om hier room of suiker of kaas aan toe te voegen! Bovendien kun je de polenta van verse mais eten met een stoofpotje van courgette en venkel; ook Nederlandse seizoensgroenten in aug&sept! Het lichte zure van de gestoofde groenten en tomatensaus werkt perfect bij de zoete polenta. Al met al, een lekkere en milieubewuste keuze.

Tenslotte een tip voor je restjes: In dit recept snij je de maiskorrels van de kolf. De kolven hoef je niet weg te gooien, maar kun je gebruiken om bouillon van trekken met andere groenten. Lekker voor als je een keer een chowder of maissoep wil maken!

 

 

Recept polenta van verse mais met seizoensgroenten (2p):

Maak de polenta van verse mais:

Nodig:Doen:
4 maiskolfenVerwijderd de kaf en steel van de maiskolf. Zorg ervoor dat je alle draden verwijderd. Plaats de kolf horizontaal en snij met een scherp mes de korrels van de kolf af.
- 400 ml water
- linke snuf zout
Doe de maiskorrels in een steelpannetje samen met het water en een flinke snuf zout. De korrels dienen net onder water te staan. Breng de maiskorrels aan de kook en laat ze op een laag vuur doorkoken (zonder deksel op de pan) totdat de maiskorrels helemaal zacht zijn. Dit duurt ong 25-30 min. Haal daarna de pan van het vuur en laat de inhoud wat afkoelen.
Doe de maiskorrels en het resterende kookvocht in een foodprocessor en maal totdat er een homogene massa ontstaat. Deze mag best wat nog wat kleine stukjes bevatten.
- plak margarine (20-25 gr)
- 100 ml water
Verwarm de margarine in het steelpannetje en doe er het mais mengsel bij. Roer 100ml water door het maismengsel en warm het geheel zachtjes op. Blijf constant roeren, terwijl het mais mengsel zachtjes pruttelt gedurende 10-15 minuten, totdat de mais voldoende is ingedikt.
Roer evt wat extra zout en/of zwarte peper door de maispolenta en schep dan op een bord.

Bereid ondertussen ook de topping van gestoomde seizoensgroenten:

Nodig: Doen:
- 1 middelgrote ui in reepjes
- 3 knoflooktenen- fijngesneden
- 1 courgette in reepjes
- 1 venkel in dunne reepjes
Verwarm een laagje olie in een braadpan en fruit hierin de reepjes ui en de fijngesneden knoflook op hoog vuur. Draai het vuur naar een gematigde stand en bak vervolgens de venkelreepjes totdat ze bijna helemaal zacht zijn. Doe de courgette reepjes erbij en bak die mee totdat ze helemaal zacht zijn.
- ½ theel komijnpoeder
- ½ theel chilipoeder
- snufje nootmuskaat
Bak de komijn, het chilipoeder en de nootmuskaat 2 min mee.
- 3 ronde tomaten in blokjes*
- 1 blikje (70gr) tomatenpuree
- 150 ml groentebouillon
- 1 laurierblad
Doe de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de groentebouillon en het laurierblad in de braadpan en roer alles goed door. Breng het geheel aan de kook en laat alles 20-25 minuten pruttelen totdat er een samenhangende saus is ontstaan. Uiteraard moet je af en toe roeren in de pan....
- 2 theel witte wijnazijn
- scheutje olijfolie
- 1 theel suiker
Haal de braadpan van het vuur en roer de witte wijnazijn, olijfolie en suiker erdoor. Proef en voeg evt nog wat zout of peper naar smaak toe.
50 gr geschaafde amandelenRooster de geschaafde amandelen in een kleine koekenpan op een gematigd vuur. Roer het grootste deel van de amandelen door de gestoofde groenten in tomatensaus, maar bewaar wat amandelen om er bovenop te strooien.
2 eetl verse gehakte peterselieRoer ook de peterselie door de groenten.
Schep vervolgens de gestoofde groenten op de polenta van verse mais, strooi nog wat amandelen bovenop en dien op.

* Ik ontvel mijn tomaten niet, maar het mag natuurlijk wel. Je kan hier ook tomatenblokjes uit blik gebruiken; je hebt dan ongeveer 2/3 blik van 400 gr nodig.

Luie leguaan

Nog meer Nederlandse maisgerechten eten in augustus en september?