Rapen en bieten pickles

Ingelegde rapen en bieten

Het is superfijn om een weckpot met rapen en bieten pickles in de koelkast te hebben staan. Zo kan je elk moment je eten oppimpen met een fris-zoete knapperige pickle. Eet ze bijvoorbeeld op een broodje, of een bun, met een salade, met hummus of bij gegrilde groenten.

Kies kleine raap en biet exemplaren uit voor de pickles, die zijn smaakvoller en knapperiger. Nederlandse rapen kan je in de lente, zomer en winter vinden. Nederlandse bieten het hele jaar door. Dus, maak deze rapen en bieten pickles wanneer het lekker zonnig is, of begint te worden!

 

 

Recept rapen en bieten pickles:

Nodig:Doen:
Steriliseer een weckpot; mocht je dit niet eerder hebben gedaan, zoek dan op een andere site of informatiebron uitgebreidere informatie. Kort gezegd doe je dat zo: in de oven (eerst goed schoonmaken in heet sopje, dan in een 180 graden voorverwarmde oven plaatsen totdat het sop is opgedroogd (10-15 min)); in de vaatwasser (op de hoogste stand) of door hem uit te koken (met de weckpot geheel onder water) ged 15 min. Kook ook de ringen en klemmen uit. Leg op een schone vaatdoek tot gebruik.
- 6 kleine bietjes
- 6 kleine rapen*
- ¼ rode ui
Schil de rapen en bieten en snij ze in 3-4 mm grote plakken. Halveer de kwart rode ui.
- 1 theel komijnzaad
- 1 theel venkelzaad
- 6 pimentkorrels
- 1 steranijs
- 2 knoflooktenen
Rooster de komijnzaad en venkelzaad in een koekenpan gedurende 1-2 min.. Vul de weckpot met de pimentkorrels, steranijs, komijnzaad, venkelzaad en knoflooktenen.
- 150 ml azijn**
- 150 ml water
- 2 eetl suiker
-½ eetl zout
Breng daarna in een steelpan de azijn, water, suiker en het zout aan de kook. Roer het azijn-water mengsel door om de suiker en zout te laten oplossen. Doe de rapen en bieten plakken en de ui erbij. Kook de rapen en bieten beetgaar (ongeveer 3 min).
Giet dan de rapen en bieten met het kokende azijn-water mengsel in de weckpot.
Zorg dat alle rapen en bieten onder water/azijn staan. Is dat niet zo, voeg dan gelijke delen azijn en water toe. Sluit de weckpot en laat die volledig afkoelen. Plaats de weckpot in de koelkast en laat de rapen en bieten 6 dagen intrekken. Eet de pickles daarna met van alles.

* Rapen ook wel meiknollen, meirapen en knolrapen.

** Bijvoorbeeld witte of rode wijn azijn, appel azijn of ” normale” azijn.

Luie leguaan

Voor bij de rapen en bieten pickles?!

Of meer van hetzelfde? Dus pickles, zoetzuur en inleggen!