Vegan nasi goreng

Recept Vegan nasi goreng indonesisch

Een vegan nasi goreng, zo lekker dat je ‘m nooit meer hoeft af te halen! Want met dit makkelijke recept maak jij zelf heel eenvoudig nasi goreng. Zoals ze hem bij de take out maken, maar dan vegan.

Twee tips voor de perfecte vegan nasi goreng;

  • Nasi smaakt uiteraard het best als de rijst heel droog is. Laat de sompige nasi dus achter in je studententijd. Dit doe je o.a. door de keuze in rijst soort; gebruik bijvoorbeeld basmatirijst of thai cargo/brown rice (Thaise zilvervliesrijst), maar absoluut geen snelkookrijst, jasmijnrijst of rond-korrelige rijstsoorten. Warme rijst geeft kleffe nasi, dus gebruik ik alleen left-over rijst van een dag eerder om nasi goreng mee te maken, omdat de rijst dan goed droog is. Mocht je hier geen tijd voor  hebben, laat de rijst dan op z’n minst geheel af koelen door bijvoorbeeld op een grote  bakplaat te laten afkoelen.
  • Maak een kruidenpasta van sjalotjes, knoflook, verse laoswortel, verse kurkumawortel en sambal. Die laatste twee haal je bij de toko en ik raad je aan deze ingrediënten niet te skippen. Mocht je dat toch doen, vervang ze dan op z’n minst door hun poedervorm, die zijn gewoon in de super te koop. Ben je bang dat je  de rest vd wortels niet op krijgt? Snij ze dan in plakjes en mik ongebruikte stukjes in een plastic zak in de diepvries voor een volgende keer.
 Eet je nasi met zoet-zure komkommer pickles, plakjes tomaat, gefrituurde uitjes of een wat bosui, wokstukjes, tofu sate en/of tempeh sate. Pinda saus is echt niet nodig, maar mag natuurlijk wel!

 

Recept vegan nasi goreng (2p):

Nodig:Doen:
- 2 sjalotten
- 3 knoflooktenen
- 2 plakjes verse laoswortel
- 2 cm verse kurkuma wortel of 1 theel kurkumapoeder
- 1-2 eetl sambal
Maak een kruidenpasta:
Gebruik of een vijzel of een hakmolen /keukenmachine. Vijzel of maal hierin de sjalotten, knoflooktenen, laos, en kurkumawortel tot een gladde pasta.
Roer hier vervolgens de 1-2 eetl sambal door. Leg even weg.
1 winterpeen- in kleine blokjesVerhit een wok totdat ie heel heet is, doe er dan een beetje olie bij. Bak de wortel vervolgens totdat ie zacht is en van kleur veranderd is. Haal de wortelblokjes uit de pan en leg ze even weg.
Verwarm dan een ruime hoeveelheid olie (bv 2 eetl) in je wok en bak hier de kruidenpasta in ged 5 min op matig tot laag vuur. Schep de kruidenpasta heel vaak om.
- 350 - 400 gr gekookte, koude lang- korrelige rijst*
- geheel optioneel: ½ eetl in reepjes gesneden bladeren van de maggi plant
Doe de rijst, de wortelblokjes en de maggiplant blaadjes wanneer je die gebruikt, in de pan bij de kruidenpasta. Verhoog het vuur naar middelhoog. Schep de rijst om totdat de pasta helemaal door de rijst vermengd is en warm is.
- 1½ eetl zoete ketjap*
- 1½ eetl zoute ketjap*
Verdeel de zoete en de zoute ketjap over de rijst. Schep de rijst wederom goed om totdat de ketjaps goed verdeeld zijn over de rijst.
Schep de nasi goreng meteen op borden. Serveer met een van de bijgerechten genoemd in de post.

* Om kleffe nasi goreng te vermijden, kook je de rijst 1 dag van te voren en zet je ‘m vervolgens in de koelkast. Maakt het jou niet zo uit als de nasi wat vochtiger is en wil je de rijst dezelfde dag koken? Kook de rijst dan goed droog en laat hem daarna geheel afkoelen uitgespreid op een ovenplaat.

Luie leguaan

Maak je maaltijd compleet met onderstaande plantaardige eiwitknallers!