Heb je iets te vieren? Maak dan deze zelfgemaakte vegan ravioli. Deze pasta heeft een lekkere stevige bite en een heerlijke zoet-kruidige vulling van zoete aardappel en cashewnoten met een lekker anijssmaakje van de dragon. Al het lekkers zit dus binnenin en daarom hoef je bij deze vegan ravioli niet een of ander ingewikkeld sausje te maken. De ravioli is bijna puur natuur het lekkerst.
Deze ravioli maak je uiteraard zonder ei, maar in plaats daarvan gebruik je silken tofu. De pasta maak je van fijne semolina/griesmeel van durum tarwe en typo oo zachte bloem. Dit kan je halen in veel natuurwinkels of winkels met Noord-Afrikaanse of Turkse producten. Wil je vegan ravioli maken met groenten van eigen bodem? Vervang dan de zoete aardappel door pompoen (zie instructies onderaan het recept); die oranje pompoenen zijn een groot deel van het jaar in Nederland gekweekt, maar dat geldt niet voor bv flespompoen. Check het dus altijd even op de verpakkingssticker.
Dit recept geeft ongeveer 30 stuks vegan ravioli, genoeg voor meer dan 1 portie. Je kunt de ravioli invriezen als je ze in een afgesloten bak doet en zorgt dat de ravioli niet bovenop elkaar liggen, maar worden gescheiden door bakpapier/plasticfolie. Je hoeft ze voor gebruik niet meer te ontdooien, maar je kunt ze meteen in kokend water droppen.
Recept vegan ravioli (ong. 30 stuks):
Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!
Nodig: | Maken: |
Verwarm de oven voor op 200 graden. | |
1 grote zoete aardappel (ong 500 gr)* | Smeer de ongeschilde zoete aardappel in met wat olijfolie en prik wat gaatjes in de schil met een vork. Plaats de zoete aardappel in de oven en laat het ongeveer 60 min poffen, totdat het vruchtvlees zacht (maar niet papperig) aanvoelt. Haal dan uit de oven. |
50 gr ongeroosterde cashewnoten | Week ondertussen de cashewnoten in een bakje met gekookt water. Laat dit even staan. |
-130 gr (typo 00 zachte) bloem** -160 gr fijne semolina** | Meng de bloem en de semolina door elkaar in een mengkom of op je keukenblad. |
- snuf zout - evt. ¼ theel kurkumapoeder | Roer het zout door de bloem en semolina. Als je de ravioli een gele kleur wil geven, kun je kurkumapoeder door de semolina/bloem roeren. Dit is puur esthetisch en maakt voor de smaak niets uit. |
- 90 gr silken tofu - 2 eetl olijfolie - 3 eetl water | Doe vervolgens de silken tofu, de olijfolie en het water bij de bloem/semolina en roer alles goed door elkaar met een vork. Ga daarna verder met de hand en kneed alle ingrediënten tot een samenhangend deeg gedurende 7 minuten. Als het deeg wat droog oogt, voeg dan 1-2 eetl extra water toe. Let wel dat pastadeeg van semolina in eerste instantie (voor het rusten) wat droger aanvoelt dan deeg van alleen bloem. Dek het deeg af en laat het minstens 30 rusten. |
Begin pas aan de vulling wanneer de zoete aardappel volledig is afgekoeld. Giet voor de vulling de cashewnoten goed af en doe ze in een foodprocessor. Laat deze draaien totdat de cashewnoten heel fijn zijn gemalen. Onderbreek het draaien enkele keren om losse stukjes van de wanden van de foodprocessor-kom te schrapen. |
|
Wanneer de zoete aardappel volledig is afgekoeld, kun je de schil van de zoete aardappel af pellen. Halveer daarna de zoete aardappel. Snij de ene helft in piepkleine blokjes en leg weg. Doe de andere helft in de foodprocessor. |
|
- 3 knoflooktenen - 3 eetl verse dragonblaadjes - citroenrasp van 1 citroen - 1 eetl citroensap - 1 eetl verse oregano - 2 theel gemalen venkelzaad | Voeg de knoflook, dragonblaadjes, citroenrasp, citroensap, oregano en het venkelzaad toe aan de zoete aardappel/cashewnoten. Zet de foodprocessor aan en laat die draaien totdat er een glad mengsel is ontstaan. |
Roer de zoete aardappelblokjes door het cashewnoten/zoete aardappel mengsel heen. Breng deze vulling op smaak met peper en zout. Maak de vulling een klein beetje sterker van smaak dan dat je wenst, want als je het samen met de pasta eet, neemt de sterkte van de smaak af. | |
Pak het deeg er weer bij. Kneed dit even goed door. Rol dit vervolgens in porties uit met een pasta machine (of deegstok), uiteindelijk door de smalste stand. Check of het pastablad dun genoeg is door langs/onder een hoekje van het uitgerolde deeg te blazen, het deeg moet dan "opbollen". Gebeurt dit niet, haal het deeg dan nog een paar keer door de dunste stand van je pastamachine. |
|
kommetje met water | Bestrooi je werkvlak met wat bloem. Pak een glas met 8cm diameter en steek hiermee rondjes uit de deeglappen. Leg 1 volle theelepel vulling midden op een pastarondje. Dip je vinger in een kommetje met water en bestrijk de buitenste 1cm rand van het pastarondje hiermee. Leg vervolgens een ander pastarondje precies bovenop het gevulde pasta rondje. Druk alle lucht rondom de vulling tussen de pastarondjes uit en druk vervolgens de randen goed op elkaar zodat er geen opening meer zichtbaar is. Leg de ravioli op een droge theedoek (natuurlijk niet op elkaar!) en laat ze nog 20 min drogen. Herhaal dit tot alle pasta op is.*** |
Let op: de saus hieronder is voldoende voor 16-20 ravioli stuks. Vermenigvuldig de ingrediënten indien je meer ravioli gaat bereiden. Kook de ravioli in een pan totdat ze boven komen drijven (2-3 min). Giet ze daarna af en spoel ze kort af met koud water. |
|
minstens 40 gr margarine | Laat ondertussen de margarine op laag vuur smelten in een koekenpan. |
- 1 gesnipperde kleine sjalot/ui - evt. verse reepjes salie bladeren of dragon | Doe de sjalot of ui erbij en laat dit op een laag vuur bakken, evt samen met de verse reepjes salie/dragon bladeren, terwijl je af en toe roert gedurende 6 min. |
1 geperste knoflookteen | Voeg dan de knoflook en toe en laat die 2 minuten meebakken. |
- nootmuskaat - citroenrasp Optioneel: - 1 eetl vegan creme fraiche - 2 theel citroensap - bieslook - rode (ipv zwarte) peper | Doe de ravioli in de koekenpan en roer voorzichtig totdat de ravioli bedekt is met het botersausje en de ravioli warm is. Haal de koekenpan van het vuur. Bestrooi de ravioli met wat nootmuskaat en wat citroenrasp. Optioneel kan je nog wat vegan crème fraîche, wat extra citroensap, bieslook en/of rode (ipv zwarte) peper door de ravioli roeren. Bestrooi nog met een klein beetje zout en dien op. |