Vegan risotto met boerenkool en witte bonen

Vegan risotto met boerenkool en witte bonen; romig en zacht zonder kaas

Deze vegan risotto met boerenkool smaakt mega romig en vol, maar is geheel kaas en boter-vrij! Gepureerde witte bonen en een lekkere kruidenolie geven deze vegan risotto genoeg smaak en punch, zodat je geen enkele behoefte hebt aan zuivel. Maak deze risotto in de herfst of winter, want dat is de tijd voor Nederlandse boerenkool, en dan is deze vegan risotto met boerenkool een milieubewuste keuze. Bovendien heb je dan waarschijnlijk behoefte aan een stevige, troostrijke maaltijd, en ook in dat opzicht zal deze vegan risotto je zeker niet teleurstellen.

Het recept voor deze risotto is vrij simpel, het enige wat afwijkt van een standaard risotto recept is de kruidenolie voor door de witte bonenpuree. Maar ook daarvoor hoef je alleen wat kruiden en smaakmakers in olie te bakken, dus makkelijk zat. Kortom, een lekkere simpele volle maaltijd voor in de herfst of winter!

 

 

 

Recept romige vegan risotto met boerenkool (2p):

Nodig:Doen:
-125 gr boerenkool of palmkool
-1 ui- fijngesneden
Verwijder de harde stelen van de boerenkool en snij deze in hapklare stukken.
Bak de ui in wat olie in een pan met dikke bodem op laag vuur, totdat hij zacht is. Doe er dan de boerenkool bij en bak totdat de boerenkool ook zacht is.
ong. 1L groentebouillon*Breng ondertussen in een andere pan de groentebouillon aan het koken. Draai het vuur lager, maar zorg ervoor dat de bouillon net blijft koken.
- 200 gr rijst voor risotto
-125 ml droge witte vegan wijn
Doe de risottorijst bij de boerenkool in de pan en draai het vuur naar een matige stand. Roer goed en bak totdat de risotto glazig is. Voeg dan de witte wijn toe en roer af en toe, totdat de wijn verdampt is.
Voeg dan telkens een soeplepel hete groentebouillon toe, roer af en toe, en wacht totdat de bouillon verdampt is, alvorens je er weer nieuwe groentebouillon bij doet.
Ga zo door totdat de risotto beetgaar is.
Nb. Ik roer mijn armen niet lam op een risotto; enkele keren rondscheppen zodat de bouillon zich goed kan verdelen en de bodem niet aanbrand is genoeg.
evt 5 gr margarineRoer evt. een blokje margarine door de risotto voor extra romig-heid.
- 35 ml olijfolie
- 6 knoflooktenen in dunne plakjes
- 2 sjalotjes - fijngesneden
- 1½ theel karwijzaadjes
- 1 theel venkelzaadjes
- snufje chilivlokken
- 5 takjes verse tijm
Terwijl de risotto opstaat, maak je ook de kruiden olie en witte bonenpuree;
Verwarm de olie in een steelpannetje. Doe dan de knoflook, sjalot, karwijzaadjes, venkelzaadjes, chilivlokken en tijm in de olie. Laat de ingrediënten op een matig vuur bakken, totdat de knoflook goudbruin en knapperig is. Haal de kruidenolie dan van het vuur.
- 1 blikje (240 gr) cannellini bonenGiet ondertussen ook de cannelloni bonen af en spoel ze goed af. Verwarm de cannelloni bonen in een pannetje met 1-2 eetl water of groentebouillon op een laag vuur. Pureer de bonen daarna helemaal fijn en hou ze warm tot het opdienen.
Om op te dienen;
Roer de kruidenolie grofweg door de cannelloni bonenpuree. Breng evt op smaak met wat zout en peper.
Schep de risotto op een bord. Leg minstens 1 opscheplepel van de cannelloni bonenpuree op de risotto.
Meng op je bord alles door elkaar.

* Misschien heb je net niet alle bouillon nodig.

Luie leguaan

Meer troostrijke vegan gerechten om jezelf mee te verwennen op koude en/of gure dagen!