Vegan snijbiet koekjes met cashewnoten

Vegan snijbiet koekjes met cashewnoten

Snijbiet is zo’n heerlijke Hollandse groente die van juli tot december van eigen bodem komt. Niet alleen ziet snijbiet er prachtig uit, maar heft heeft ook een heerlijke aardse smaak. Wat kan je met snijbiet maken? Nou onder andere deze lekkere aardse vegan snijbiet koekjes. Lekker met stukjes cashewnoten! Of probeer ze in deze curry laksa.

Deze vegan snijbiet koekjes zijn super makkelijk om te maken, met maar 5 ingrediënten (wat behoorlijk zeldzaam is voor dit blog!). Het beslag is licht vloeibaar, maar door het kikkererwtenmeel stolt het mooi op en krijg je prachtige koekjes, die zich makkelijk uit de pan laten wippen. En dit zonder gebruik te maken van dierlijke eiwitten, dus heel erg fijn voor het milieu.

De snijbiet koekjes zijn bovendien gezond en eiwitrijk. Ze hebben een heerlijke stevige bite, en vullen goed. De smaak is behalve aards moeilijk te omschrijven, maar geloof mij maar dat ze heel lekker zijn. Eet de vegan snijbiet koekjes met ketchup of sriracha. Samen met gebakken aardappels of polenta frieten. Of eet de snijbiet koekjes als burger.

 

 

Vegan snijbiet koekjes met cashewnoten

Recept vegan snijbiet koekjes (6 middelgrote stuks; 2-3p):

Nodig:Doen:
25 gr ongeroosterde cashewnotenWeek de cashewnoten in kokend water voor ongeveer 20 minuten. Maal of stamp ze daarna in kleine stukjes ( maar maal ze niet tot kruimels).
- ong. 275 gr snijbiet
- 3 knoflooktenen - fijngesneden
Snij de snijbiet in dunne reepjes. Haal het blad en de steel gescheiden.
Bak vervolgens in een koekenpan op middelmatig tot hoog vuur eerst de steeltjes gedurende enkele minuten.
Bak daarna het blad mee. Als dat zacht is en als het vocht uit de bladeren is verdampt, voeg dan de knoflook toe.
Bak de knoflook 1 min mee. Haal de pan van het vuur.
- 4½ eetl kikkererwtenmeel (gram flour)*
- 4 eetl water
- ¼ theel nootmuskaat
Roer het kikkererwtenmeel samen met het water en de nootmuskaat tot een dik papje.
Doe de snijbiet en de cashewnoot stukjes erbij en roer goed. Er moet een homogeen, maar dik beslag zijn ontstaan.
Breng het geheel op smaak met wat zout en wat peper.
Verwarm een koekenpan, doe er een laagje olie in en schep 1 volle eetlepel van het snijbiet beslag in de pan.
Spreid het beslag uit tot een cirkel (maak de koekjes niet super plat). Vul de pan met meerdere koekjes (of werk in porties).
Bak de snijbiet koekjes totdat de onderkant gebruind is. Dan kun je ze omdraaien. De bovenkant is dan nog wel vochtig.
Bak de andere kant ook goudbruin. Haal uit de pan.
Eet de snijbiet koekjes op.

* Ik heb gram flour gebruikt, dat is gemaakt van een kleine kikkererwt soort. Je kan ook een andere soort kikkererwtenmeel kopen (meestal te koop bij natuurwinkels), gemaakt van de kikkererwt die wij kennen. Dit meel is wat droger dan gram flour en als je dat gebruikt in dit recept, zal je misschien wat extra vocht moeten gebruiken.

Luie leguaan

Meer lekkere vegan recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.