Vegan groentekoekjes met mais en prei

Vegan groentekoekjes met mais en prei en sojayoghurt-tahin dip

Ben jij ook zo dol op groentekoekjes en dacht je die niet zonder ei te kunnen maken? Mooi mis, want deze luchtige  vegan groentekoekjes maak je helemaal zonder dierenleed. Wat gebruik je dan wel? Een mix van mais en witte bonen en natuurlijk lekker veel groenten, zoals prei, wortel en hele mais korrels.

 

Deze vegan groentekoekjes kun je het hele jaar door met Hollandse groenten maken. En het wordt nog lekkerder wanneer je in augustus en september verse Nederlandse mais gebruikt, die is dan volop te verkrijgen.  

Dit recept geeft family-friendly, niet zo spicy groentekoekjes. Hou jij meer van spicy koekjes? Gebruik dan wat  lente-uitjes in plaats van prei en koriander en rode peper in plaats van peterselie.

Serveer met een frisse yoghurt-tahin saus, want die maakt deze groentekoekjes helemaal af!

 

 

Recept vegan groentekoekjes met mais en prei (voorgerecht, snack 2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
prei wit van 1 prei*in dunne ringetjesVerwarm wat olie in een grote koekenpan en bak daarin de prei ringetjes,
5 takjes peterselie*fijngesnedensamen met de peterselie op hoog vuur totdat ze zacht zijn. Laat even staan.
120 gr mais uit blik of 1 maiskolfbij verse mais kolf schoonmaken en halveren;
mais in blik goed uit laten lekken
Indien je verse mais gebruikt, kook dan de maiskolf 10-15 min, totdat ze zacht zijn. Snij vervolgens de maiskorrels van de kolf met een mes.
Hou 2 eetlepels maiskorrels achter. Pureer de rest van de mais samen met de witte bonen tot een fijne puree.
100 gr witte bonen ** uit blikuitspoelen en goed uit laten lekken
1 knoflookteen
1 theel witte peper
½ theel bakpoeder
geperstMeng de knoflook, witte peper, bakpoeder,
1 eetl muntblaadjesin dunne reepjes gesnedenmunt, zout naar smaak en de overgebleven maiskorrels door de mais-bonen puree.
1 kleine winterpeenin dunne sliertjes van max 4cm langRoer daarna de winterpeen sliertjes en de prei-peterselie door de mais-bonenpuree. Dit kan een plakkerig werkje zijn, maar zorg ervoor dat alles zich goed verdeelt over het mengsel.
7 eetl bloem
Strooi wat bloem over het mengsel en roer het er vervolgens door en herhaal tot alle bloem op is. Het eind resultaat moet plakkerig zijn, maar wel bijeen blijven wanneer je het rond schept (lijkt het te plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe). Laat het mengsel 10 min intrekken in de koelkast.
Verwarm een laagje olie in een grote koekenpan. Maak daarna je handen nat en vorm platte koekjes van het mengsel en leg die in de pan. Je kunt ook het mengsel in de pan scheppen en plat drukken met een lepel.
Bak de groentekoekjes op middelhoog vuur aan beide zijden goudbruin.
Serveer warm.

*Wil je een spicy variant? Gebruik dan 3-4  lente-uitjes in plaats van prei. En koriander plus een 1 rode peper in plaats van peterselie.

** Je kunt zowel witte bonen als cannellini bonen gebruiken.

Recept sojayoghurt-tahin saus:

Nodig:Maken:
150 gr ongezoete sojayoghurtRoer alle ingrediënten door elkaar en laat 5-10 min intrekken in de koelkast. Breng daarna op smaak met peper en zout.
1 volle eetl tahin (alleen vloeibare deel)
1 eetl citroensap
1 geperste knoflookteen
verse groene kruiden, bv munt, koriander, dille, bieslook en/of bosui
Luie leguaan

Check ook deze lekkere vegan snacks.