Vegan wraps met noten salsa

wraps noten salsa

 

Dit gerecht is een totale guilty pleasure; je kunt de vegan wraps volladen met salsa en verse mais. En in mijn optiek kunnen vegan wraps daar echt niet zonder.

De noten salsa is losjes gebaseerd op de Mexicaanse salsa macha (maar dan met minder olie) en is zacht, vol en pittig, maar niet heet. En hij is helemaal vegan! De salsa kan zelfs familieproef gemaakt worden, wanneer je 2 niet al te hete rode pepers gebruikt ipv 3. Zorg er dan wel voor dat je de pepers goed van hun zaden en lijsten ontdoet. Je kunt de salsa het best maken met een staafmixer en een hakmolen.

 

Maiskolven uit NL zijn in augustus en september een fijne keus voor het milieu. En rode kool eigenlijk het hele jaar door. Je zou ook je mais uit een blikje kunnen halen, maar ik vind dat lang niet zo lekker als een vers geroosterd exemplaar.

 

Tempeh is een uitstekende keus voor een vegan maaltijd omdat het veel eiwitten bevat. Let er op dat je de tempeh in dit recept van te voren dient te marineren. Tempeh neemt het beste je marinade op, wanneer je hem eerst 5 minuutjes stoomt en daarna in de marinade legt. ’s Ochtends tempeh (of tofu) in een marinade leggen is mij nog nooit gelukt en daarom marineer ik de avond van te voren, na/tijdens het bereiden van het avondeten van die dag. Zo kan de marinade lekker lang intrekken en hoef ik nergens aan te denken in de ochtend.

En, als je het marineren van de tempeh niet meetelt, vallen deze vegan wraps zeker in de categorie “lazy”.

 

Time to wrap it up!

 

 

 

Recept gemarineerde tempeh (2p):

Nodig:Maken:
200 gr tempeh in kleine blokjesStoom de tempeh in een stoommandje boven een pan of in een stoombakje in de magnetron gedurende 10 min.
-1 knoflookteen- geperst
- 3 eetl water
- 2 eetl sojasaus
- 3 volle theel tomatenpuree
- 1 theel suiker
- ½ theel chilipoeder
- ½ theel komijnpoeder
- ½ theel korianderpoeder
Meng de overige ingrediënten voor de marinade in een goed afsluitbare bak door elkaar. Doe de tempeh erbij, doe de deksel erop en schud een paar keer, totdat de marinade zich verdeeld heeft over de tempeh. Laat minstens 4 uur marineren in de koelkast.

Recept vegan wraps met noten salsa, mais en koolsalade (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
2 maiskolvenkaf en steel verwijderdVerwarm olie in een grote koekenpan en bak de mais op middelhoog vuur met de deksel op de pan, totdat hij rondom goudbruin is (ong 15 min). Draai de kolf zo nu en dan om.
1 theel komijnzaadRooster ondertussen in een andere middelgrote koekenpan het komijnzaad en het karwijzaad, totdat ze beginnen te geuren (±2min). Doe ze in een saladekom.
1 theel karwijzaad
25 gr cashew/ walnotenAls de noten nog niet geroosterd zijn, rooster ze dan even in de middelgrote koekenpan.
25 gr sesamzaadjesIdem voor de sesamzaadjes. Doe in een hakmolen/keukenmachine.
2-3 eetl olieVerwarm hierna 2-3 eetl olie op middelhoog vuur in de middelgrote koekenpan.
3 rode pepersgehalveerd over de lengte, ontzaadDoe de rode pepers bij de olie,
2 knoflooktenenen ook de knoflook. Als de knoflook of pepers bruin kleuren, draai ze dan om. Wanneer ze beide aan twee zijden bruin zijn, haal je ze van het vuur. Laat alles afkoelen en doe daarna de knoflook, pepers en olie in een hakmolen/ of keukenmachine
1 eetl witte wijnazijnVoeg 50 ml water en witte wijnazijn toe en pureer tot een zachte, fijne saus.
gemarineerde tempehzie hierbovenLaat de middelgrote koekenpan nu goed warm worden. Voeg dan een dun laagje olie toe en bak alle tempeh blokjes op middelhoog vuur.
¼ rode koolin dunne reepjesDoe ondertussen de rode kool in de saladekom,
½ eetl olijfoliesamen met de olijfolie en wittewijn azijn. Roer goed.
1 eetl witte wijnazijn
volkoren tortilla’s Warm de tortilla’s op en dien op met noten salsa, tempeh, mais en koolsalade.
Luie leguaan

Andere gerechten die misschien ook wat voor jou zijn: