Vegan taco saus met chili’s en zwarte bonen

Vegan taco saus (zelfgemaakt) met chilipepers en zwarte bonen

Op doordeweekse dagen maak ik het liefst een “quick and dirty” vegan taco saus. Maar als je een keer wat meer tijd hebt, is het echt de moeite waard om dat aan je taco saus te besteden. En met een klein beetje kom je ver; het is namelijk ook niet zo dat je deze saus uren moet laten opstaan.

 

Voor deze ultieme vegan taco saus, texmex style, heb je hele gedroogde pepers en een hele hoop kruiden nodig. Schrap de gedroogde pepers onder geen beding uit de ingrediëntenlijst. Het zijn de absolute smaakmakers in dit recept en als je ze niet wil halen, kun je maar beter een ander recept kiezen 😉

Let op dat je niet al te hete pepers gebruikt, of in ieder geval niet alleen maar hete pepers gebruikt. Niet al te hete pepers zijn bv guajillos, anchos of aji amarillo. Deze pepers zijn te koop in  winkels met Mexicaanse/Zuid-Amerikaanse producten of online te bestellen. Je kunt ook in de toko gedroogde pepers halen, maar daar is het voor mij altijd een beetje gok met de scherpte. Vermijd dan in ieder geval de hele kleine pepers en hou een glas water bij de hand tijdens het eten, dan kan je allicht nog wat blussen!

 

Klaar om je handen te bevuilen met deze vegan taco saus? Lees dan verder hieronder!

 

Recept vegan taco saus (2p):

Nodig:Maken:
1 uiSnipper de ui.
-25 gr gedroogde hele chilipepers
-1 steranijs
-1 kaneelstokje
Verwijder de zaden, lijsten en steeltjes van de gedroogde chilipepers en scheur ze in stukken.
Verwarm een flinke scheut olie in een koekenpan en voeg de chilipepers, ui, steranijs en kaneel toe. Bak op laag vuur gedurende 6-8 min. Let op dat de pepers niet verbranden.
-3 knoflooktenen
-2 theel komijnzaadjes
-1 theel karwijzaadjes
-1 theel korianderpoeder
-¼ theel gerookt paprikapoeder
-snufje kruidnagel
-1 laurierblad

Doe hierna de knoflook en andere kruiden (komijnzaad, karwijzaad, korianderpoeder, paprikapoeder, kruidnagel en laurierblad) in de pan en bak 1-2 min mee.
-1 blik gepelde tomaten (400gr)
-75 cc rode wijn
-1 theel suiker
Giet de gepelde tomaten plus sap, rode wijn en suiker bij de pepers en kruiden. Roer goed en breng het geheel aan de kook.
Laat de saus daarna op een laag pitje pruttelen met de deksel half op de pan gedurende 20-25 min. De saus moet samenhangend en dik zijn.
Haal daarna de pan van het vuur. Vis het kaneelstokje, het laurierblad en de steranijs uit de pan.
Pureer de saus fijn, maar niet helemaal glad met een staafmixer, (hittebestendige) blender of keukenmachine.
1 blik zwarte bonen (240gr)Giet de zwarte bonen af. Doe de bonen samen met de gepureerde saus terug in de pan en verwarm opnieuw. Indien de saus nog wat vloeibaar oogt, laat hem even doorkoken. Breng de saus op smaak met wat zout en schep in een taco.
Top af met waar je zelf zin in hebt of wat je nog hebt liggen (bv sla, komkommer, lente ui, verse koriander, kool, mais, jalapeno's).
Luie leguaan

Taco’s, wraps of brood als avondeten? Klik dan op de onderstaande plaatjes!