Zelfgemaakte hazelnootpasta met dadel

Zelfgemaakte hazelnoot en dadel pasta

Laatst kocht ik een hazelnotenpasta met 25% noten. Aanvankelijk was ik blij met zoveel noten, het was immers de hazelnotenpasta met de meeste noten. Maar, eenmaal thuis daalde het besef in van wat ik had gekocht; want wat was die andere 75%?!!

Geen verrassing; die bestond uiteraard uit suiker en olie! Mega zonde en helemaal niet zo gezond dus. Suikerpasta met olie en een beetje noot zou dus een betere naam zijn voor dit soort pasta’s. En dat terwijl het zelf maken van dit soort notenpasta’s helemaal niet moeilijk is! Even de noten roosteren en daarna fijn malen in de foodprocessor.

Het recept voor zelfgemaakte hazelnootpasta met dadels hieronder bestaat dus voor ongeveer 99% uit hazelnoten en dadels, en 1% uit wat zout en citroensap. Deze hazelnotenpasta is lekker smeuïg, nootachtig en heeft een lekkere karamelsmaak, zeg maar salted caramel style. Hij is licht zoet, zodat je de noten goed kan proeven. Kortom, een veel beter alternatief dan de meeste supermarkt versies!

 

 

Recept hazelnootpasta met dadels:

Nodig:Doen:
350 gr hazelnotenBak de hazelnoten in een grote koekenpan op een gematigd vuur totdat ze aan alle kanten lichtbruin geroosterd zijn.
- 4 (grote) mejool dadels* in stukken gesneden
- 2 theel citroensap
Doe de hazelnoten samen met de mejool dadels en het citroensap in een krachtige foodprocessor.
Laat de foodprocessor draaien totdat er een smeuïge en smeerbare pasta ontstaat. Schraap tussendoor meerdere keren langs de wanden van de foodprocessor met een spatel om losse stukjes van de wanden te halen. Nb als je de foodprocessor heel lang laat draaien wordt de hazelnotenpasta heel vloeibaar, houd de foodprocessor dus wel een beetje in de gaten.
zeezoutRoer met een lepel wat zeezout naar smaak door de hazelnoten en dadel pasta. Schep over in een schone glazen pot en smeren maar!

* De 4 mejool dadels geven een licht zoete smaak. Als je liever een zoetere pasta hebt, kun je ook meer dadels toevoegen.

Luie leguaan

Voor meer van dat vegan broodbeleg, zie hieronder!