Vegan aardpeerpuree met prei en hazelnoot

Aardpeer puree met prei, hazelnoot en aardpeerschil

Heb je binnenkort een vrienden of familie diner? Of zin om meerdere gangen te koken voor jezelf? Wil je indruk te maken met een vergeten groente? Of ben je opzoek naar een makkelijk gerechtje? Het kan allemaal met dit lekkere voorgerecht; een vegan aardpeerpuree met prei, hazelnoten en aardpeer schillen chips.

Dit samen zorgt voor een zeer romige, nootachtige vegan aardpeerpuree, met genoeg crunchy smaak verrassingen van hazelnoot, venkelzaad, en, aardpeer schillen chips. Zo maak je van de hele aardpeer gebruik. Dit eet je samen met een zachte, lichte (en vooral niet te scherpe) prei. Dit gerecht heeft op de aardpeer na geen moeilijk te vinden benodigdheden, is makkelijk om te maken en bevat minder dan 10 ingrediënten.

Aardpeer koop je bij groentezaken en kan je van november tot maart van Nederlandse bodem kopen. Omdat aardpeer kan verkleuren na het schillen, is het aan te raden om de aardpeer stukken in een kom met koud water met een kneepje citroensap erin te bewaren tot bereiding.

 

 

 

Recept vegan aardpeerpuree (voorgerecht, 2p):

Nodig:Doen:
- wit van 1 prei*
- 2 lente uien in kleine stukken
- 1 hele knoflookteen
- 150 ml olijfolie
Maak de prei schoon en snij hem schuin op de lengte in plakken van 1cm dik.
Doe de prei, samen met de lente ui stukjes, knoflook en olijfolie in een steelpan. Verwarm dit op een laag vuur met de deksel op de pan. De prei moet langzaam zacht worden, maar de olie mag absoluut niet borrelen (dan gaat het te snel). Haal als alles zacht is de pan van het vuur.
Vis de lente ui, knoflook er uit, samen met 3 eetl olie en leg ze apart.
500 gr aardpeerSchrob ondertussen de aardpeer schoon. Haal de schil eraf met een dunschiller en bewaar de schillen. Snij de aardpeer in stukken van 2cm en doe ze in een kom met koud water plus een beetje citroensap, terwijl je de rest van de aardperen schilt.
15 gr margarineVerwarm 15 gram margarine in een kleine steelpan en doe de aardpeer hierin. Bak de aardpeer op matig vuur gedurende, ong. 8 min. Giet er dan 100 ml water bij, de aardpeer moet net onder staan (doe evt 15-30 ml extra water erbij). Breng het geheel aan de kook en laat alles zachtjes koken totdat de aardpeer zacht is en alles is drooggekookt (ong 15-20 min).
Verwarm ondertussen ook een normale hoeveelheid olie in een koekenpan. Doe de aardpeerschillen in de pan als de olie/pan heet is. Bak ze krokant op middelhoog vuur. Doe dit desnoods in porties om de aardpeer schillen niet over elkaar heen te laten liggen, want dan worden ze niet goed krokant.
Laat de schillen uitlekken op een bord met keukenpapier. Bestrooi de schillen met wat zout en peper.
- 3 eetl hazelnoten in stukjes
- 2 theel venkelzaad
Rooster in een andere koekenpan de hazelnoten lichtbruin op een gematigd vuur. Bak de laatste minuut het venkelzaad mee.

1 eetl citroensap
Terug naar de aardperen:
Doe de lente ui, de knoflookteen en de 3 eetl olijfolie (minder mag ook), die je had weggelegd bij de aardperen, samen met 1 eetl citroensap. Pureer tot een zachte puree en breng die op smaak met zout en peper.

Dien op:
Verdeel de aardpeerpuree over 2 borden. Vis de prei uit de olie en leg op de puree.
Bestrooi de puree met de hazelnoten, venkelzaad en aardpeerschillen. Voeg evt nog meer zwarte peper toe en dien op.

* Bewaar het prei groen voor een ander gerecht, bijvoorbeeld dit recept.

Luie leguaan

Nog meer vegan gerechten om indruk mee te maken?