Vietnamese vegan mihoensalade

Zomerse vegan mihoensalade met tofu, perzik, tomaat, komkommer, augurk en munt

Ben je op zoek naar een lichte maaltijd voor warme dagen? Maak dan deze  zomerse vegan mihoensalade!

Deze Vietnamese mihoensalade zit bomvol smaak en de blokjes komkommer, augurk, perzik en munt zorgen voor de nodige verkoeling. Schrik vooral niet van de lijst van ingrediënten, want dit recept is super makkelijk om te maken. Alle essentiële  ingrediënten haal je in de supermarkt en gaan dan wel met z’n allen in een marinade of hak je in kleine stukjes en doe je in de salade. Dus, je draait deze mihoensalade zo in elkaar.

 

Als eiwit heb ik droog gebakken tofu reepjes gebruikt. Deze geven een heerlijke bite aan de mihoensalade. Kan je nog niet helemaal wennen aan het idee van tofu? Vervang die dan door gebakken plantaardige kipstukjes, gekookte sojabonen of voor niet vegans door een gebakken ei.

In de zomer kan je komkommer en roma- of tros tomaten prima van Nederlandse bodem eten. In de wintermaanden zijn warmere landen een mileuvriendelijkere keus. Mini romatomaatjes kan je beter uit Spanje halen.

 

 

 

Recept Vietnamese vegan mihoensalade (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
200 gr tofu*in dunne plakken gesnedenVerwarm wat olie in een grote koekenpan en laat de tofu op een redelijk laag pitje aan beide kanten helemaal krokant bakken (hiervoor moet je wat geduld hebben*). Bestrooi op het laatst eventueel met ½ theelepel kruiden (bv. komijn, koriander of gemalen mosterdzaad). Haal de tofu uit de pan, laat iets afkoelen en snij in dunne reepjes.
1 kleine knoflookteen
1 theel rijstazijn
1 theel sesamolie
1-2 theel sojasaus
geperstMaak in een kommetje een marinade voor de tofu stukjes; meng de knoflook, rijstazijn, sesamolie en sojasaus.
Doe hier de tofureepjes bij en roer goed. Leg even weg.
1 knoflookteen
gepeldMaak ondertussen een marinade voor de mihoen; doe de knoflook, het citroengras, de sojasaus, sesamolie, suiker, limoensap en evt. de limoenblaadjes in een keukenmachine of hakmolen en pureer tot een gladde saus. Leg daarna weg.
1 citroengrasalleen witte gedeelte
2-3 eetl sojasaus
2 eetl sesamolie
1½ eetl (palm)suiker
sap van 1 limoen
evt. 2 limoenblaadjes

2 plakken mihoen of andere dunne rijstnoedelsBereid de mihoen volgens de verpakking en spoel goed af met koud water. Snij hierna in minder lange stukken en doe in een grote saladekom.
½ komkommerin kleine blokjesDoe hierna alle groenten en kruiden bij de mihoen (dwz de komkommer, rode ui, perziken, tomaten, augurken, koriander en munt en eventueel de rode peper en boomoren).
½ rode uiin dunne reepjesDoe de marinade voor de mihoen en de tofu bij de mihoen en roer alles goed door elkaar.
Breng op smaak met zout en peper en strooi er eventueel wat gecrushte pinda's over.
Dien meteen op.
2 wilde perzikenin kleine blokjes
4 tros/romatomaten
of 15 mini romatomaten**
in kleine blokjes
of in vieren
3 augurkenin kleine blokjes
7 gr korianderfijngesneden
10 gr muntin kleine stukken gescheurd
optioneel:
- rode peper
- gecrushte pinda's
- boomoren/black fungus**
-in ringetjes

- geweekt in water en in dunne reepjes

* Lees hier uitgebreide instructies om tofu krokant te bakken.  De tofu kun je ook vervangen door plantaardige kipstukjes. Omdat deze stukjes erg zout kunnen zijn, dien je dan de hoeveelheid sojasaus voor de tofu marinade te verminderen of zelfs geheel weg te laten.

**Voor een milieuvriendelijke versie gebruik geen miniromatomaten en laat de boomoren/black fungus weg.

Luie leguaan

Bekijk ook deze andere vegan salades: