Vegan panisse

Vegan panisse van kikkererwtenmeel/ besan/ gram

Vegan panisse zijn heerlijke, hartige, gefrituurde frieten van kikkererwtenmeel. De panisse hebben een krokante buitenkant en zijn romig en zacht van binnen. Bijkomend voordeel is dat ze aardig wat eiwitten bevatten. Je kan panisse zien als het neefje van polenta frieten, maar dan veel romiger en makkelijker om te maken; lees: je hoeft dus niet uren te roeren in een pan om de panisse te bereiden.

 

Frituren is de aanbevolen bereidingswijze van deze panisse, want het zorgt ervoor dat de panisse mooi egaal wordt gebakken en het korstje super krokant wordt. Voor het frituren heb je niet perse een frituurpan nodig, want het kan prima in een pannetje (zo zijn deze op de foto ook gebakken). Zorg er wel voor dat je olie heet genoeg is, het makkelijkst is met een geschikte thermometer en anders moet je maar op de bubbeltjes af gaan (redelijk veel=goed).

 

Wil je niet frituren, dan kan je de panisse ook met wat olie bestrijken en bakken in de oven. Dit geeft zeker ook een krokant  en lekker resultaat. Maar, mocht je de twee versies (frituur en oven) naast elkaar zettten, dan is de frituur toch echt de winnaar. Check onderstaande foto’s voor de verschillen (en uiteraard kwamen deze twee versies uit dezelfde batch).

 

Hou er wel rekening mee dat het panisse mengsel een aantal uur (bij voorkeur 8) moet opstijven in de koelkast alvorens je het kan bakken of frituren. Dus je kan de panisse van te voren maken en je hoeft ze alleen te bakken, vlak voordat je ze wil opeten.

 

Eet deze vegan panisse als voorgerecht, snack of borrelhapje. Aioli of knoflookmayonaise is een must bij panisse! Klik hier voor een recept voor vegan mayo, hoef je alleen nog wat knoflook en citroensap door te roeren.

 

Vegan panisse
Vegan panisse uit de frituur.
Vegan panisse uit de oven
Vegan panisse uit de oven.


Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!


Recept vegan panisse (12-14 stuks):

Nodig:Maken:
kleine platte ovenschaal (bv 15x15cm of 20x12cm)Vet een ovenschaal in met olie of margarine en plaats naast het fornuis.
-1 eetl fijngesneden knoflook (afgestreken)
- 2½ eetl olijfolie of 35 gr magarine
Bak de knoflook op laag vuur in de olijfolie of margarine in een steelpannetje.
Haal van het vuur wanneer de knoflook lichtbruin kleurt. Giet de knoflook en alle olie/gesmolten margarine in een kommetje en laat even staan.
100 gr kikkererwtenmeel*
1-2 theel zout**
zwarte peper
Als de steelpan is afgekoeld, kan je het kikkererwten meel in de pan doen.
Meng hier het zout* en veel zwarte peper door.
1 eetl citroensap
100+180 (=280) ml water
Doe het citroensap en 100ml water bij het kikkererwtenmeel. Roer met een garde totdat er een glad mengsel is ontstaan. Het mengsel dient geheel vrij van klontjes te zijn.
Voeg er daarna de overige 180 ml water bij en roer wederom goed.
evt. 1 eetl fijngesneden peterselie Roer de knoflook plus de olie/margarine en evt de peterselie ook door het kikkererwten mengsel.
Zet de steelpan nu op een laag vuur, terwijl je rustig roert met de garde (pollepel mag ook, maar is minder makkelijk).
Na 6-8 minuten trekt het kikkererwtenmengsel weg van de randen/ de bodem van de pan tijdens het roeren en is je kikkererwtenmengsel dus gaar. Haal het mengsel van het vuur en schenk het meteen in de ovenschaal.
Strijk de bovenkant zo glad mogelijk met een spatel.
Dek de panisse af met een velletje bakpapier en laat afkoelen. Nadat de panisse is afgekoeld, kan je eventueel wat gewicht (bv een pak halvarine of sojayoghurt) op het bakpapier plaatsen. Laat de panisse verder opstijven in de koelkast (ik raad minstens 8 uur aan).
Haal vlak voor gebruik de panisse uit de koelkast. Draai de ovenschotel om op een snijplank, de panisse moet vrij makkelijk los komen.
Snij de panisse ter grootte van Vlaamse frieten.
olie om te friturenFrituren: ***
Warm de olie op tot 190 graden, leg er vervolgens een paar stukjes panisse in (maar maak de pan niet te vol).
Hou de temperatuur van de olie vervolgens tussen de 160 en 180 graden en bak de panisse goudbruin. Haal ze daarna uit de olie en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Ga zo door totdat alles op is.
Uit de oven:***
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een bakpapier op je bakplaat en verspreid hier de panisse stukjes over. Bestrijk de panisse ruim met olijfolie en bak in totaal ongeveer 20 minuten. Draai halverwege (dus na 10 min) de panisse om en bestrijk evt opnieuw met olie. Haal uit de oven wanneer de panisse goudbruin zijn.
evt. lente ui/bieslook in ringetjes en/of stukjes bleekselderij bladLeg de panisse op en bord/plankje/whatever en bestrooi evt. met lente ui, bieslook of bleekselderij blad en eet meteen op.

*Hier heb ik als kikkererwtenmeel gram flour of besan gebruikt. Je kan dit kopen bij toko’s of winkels met Noord-Afrikaanse producten. Koop je het kikkererwtenmeel van een eco-winkel of een winkel met Franse/Italiaanse producten dan kan het meel van iets andere samenstelling zijn, en kan je dus net wat meer water nodig hebben.

** Panisse heeft veel zout nodig net zoals bv pizza deeg. Ga hier echter op je eigen smaak af.

*** Om het nog maar even te zeggen; frituren heeft hier echt de voorkeur.

Luie leguaan

Klik hier voor nog meer vegan kerst recepten.

En kijk ook eens bij deze andere leuke recepten!