Vegan rettichcake

Vegan rettichcake met gerookte tofu, sjalotjes en gedroogde shiitaki

Rettichcake of turnipcake is een echte dim sum klassieker en deze vegan rettichcake is zeker een aanrader! De chewy textuur van de cake, de krokante randjes met zachte binnenkant en de manier waarop de rettichcake samensmelt met de saus zijn echt mega verslaven en maken dit recept een echte must-try!

 

Helaas als zoveel dim sum klassiekers, is ook rettichcake bijna nooit vegan te verkrijgen. Gelukkig is het maken van rettick cake helemaal niet moeilijk. Het enige wat meer tijd kost is het stomen van de rettichcake, maar daar hoef je zeker niet naast te blijven staan, en het weken van de shiitakes maar deze stap kun je evt. overslaan, mocht je dat willen (dat is ook nog eens beter voor het milieu). Zie de instructies onderaan het recept.

 

Nederlandse rettich is in principe het hele jaar, maar met name van september tot februari te krijgen, bij groenteboeren, eco-winkels en winkels met producten uit het Midden-Oosten/ Noord-Afrika. Kies een stevig en zwaar aanvoelend exemplaar, maar laat de allergrootste liggen, want die kunnen taaier en hol van binnen zijn. Voor dit recept heb je ook rijstmeel nodig, haal dit bij de toko.

Eet deze vegan rettickcake als snack, voorgerecht of natuurlijk als onderdeel van een dim sum! De rettichcake smaakt goed met elk soort chilisaus of chili-olie, een mix van sojasaus, rijstwijn en agavesiroop (of een andere vloeibare zoetstof), lente-uitjes en/of bieslook.

 

Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 

 

Recept vegan rettichcake (4-6p):

Nodig:Maken:
10 gedroogde shiitakes*
5 gr kombu*
Giet 300 ml kokend water in een kom en week daar de gedroogde shiitakes en de kombu in gedurende een 30 min.* Haal daarna de kombu en de shiitaki uit het water.
Snij de shiitaki in piepkleine blokjes. Bewaar het weekvocht (de kombu heb je niet meer nodig).
- 1 eetl sesamolie
- 3 gesnipperde sjalotjes
- 100 gr gerookte tofu in piepkleine blokjes
Verwarm de sesamolie in een koekenpan en bak hierin de sjalotjes, de gerookte tofu en de shiitakes blokjes* op een redelijk laag vuur, totdat de tofu een licht krokant korstje krijgt.
½ theel paprikapoeder
½ theel witte peper
Voeg dan het paprika poeder en de witte peper toe en bak 30 sec. mee.
1 theel sterke sojasausDoe daarna de sojasaus erbij en roer goed. Haal de pan van het vuur wanneer de sojasaus is opgenomen. Laat dit even staan.
650 gr rettich- geschildRasp de rettich, dit gaat het snelst op de fijnste rasp van een keukenmachine, maar je kan natuurlijk ook met de hand raspen.
Doe de geraspte rettich samen met 150 ml water in een wok. Breng aan de kook en laat dit geheel zachtjes doorkoken gedurende 10 min terwijl je zo nu en dan roert.
Haal de wok daarna van het vuur en hou de pan schuin, maar hou de rettich tegen, zodat je de rettich en het kookvocht scheidt. Schep de rettich uit de pan (het is helemaal niet erg als hier een beetje kookvocht bij mee komt en knijp de rettich vooral niet uit) en in een mengkom.
Doe in totaal 280 ml vocht: het weekvocht van de shiitakes* en kombu* (eventueel) aangevuld met het kookvocht van de rettich, bij de rettich.
140 gr rijstmeel**
1 eetl maizena
½ theel zout
½ theel suiker
Roer hier het rijstmeel, de maizena, het zout en de suiker bij. Roer/meng met een vork of met stokjes totdat alles goed vermengt is.
Doe hierna de sjalotjes, de gerookte tofu en de shiitakes blokjes* bij het rettich-rijstmeel mengsel en roer die er met een paar bewegingen doorheen.
Giet dit mengsel in een kleine ondiepe ovenschaal of cakevorm***. Het mengsel mag er nog best wat vochtig uit zien, maar moet wel enigszins samenhangen.
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in de wok. Plaats de ovenschaal in een afgedekte stoommand die je in de wok plaatst. Of, plaats een stoomrek in je wok (of een ander hittebestendig rek dat in je wok past) en leg de ovenschaal daarop. Dek in het laatste geval je mengsel af met aluminiumfolie. En, let natuurlijk wel op dat het water niet in je ovenschaal loopt.
Stoom de rettichcake gedurende 50 minuten of nog iets langer totdat de bovenkant gestold voelt/oogt. Check wel een paar keer of je wok niet droog kookt en vul indien nodig het kokend water aan. Haal van het vuur.
Laat de rettichcake afkoelen in zijn vorm, dit duurt minstens 1uur. Haal daarna voorzichtig een pannenlikker tussen de rettichcake en de zijkant van de ovenschaal om de zijkanten van de rettichcake los te maken. Leg een bord omgekeerd boven op de rettichcake/ovenschotel. Leg een hand op het bord en de andere onder de ovenschaal. Draai vervolgens in een snelle beweging alles om, zodat de rettichcake op het bord terecht komt. De rettichcake moet vanzelf los komen (beetje schudden mag uiteraard.)
Je kan de rettichcake nu eventueel in de koelkast leggen voor later gebruik. Maar ik raad aan meteen verder te gaan, want dan kan je hem sneller opeten.
Snij de rettichcake in rechthoekige plakken van ongeveer 1cm dik.
Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de rettichcake plakken op middelhoog vuur totdat ze aan beide zijden lichtbruin zijn.
Schep op een bord en dien meteen op.
Optioneel kan je de rettichcake met chiliolie en lente ui/bieslook bestrooien.
Of (is eigenlijk geen optie om het niet te doen) eet met chilisaus, shiracha, (Aziatische) champignonsaus, vegan oestersaus, sojasaus en/of een saus van sojasaus, rijstwijn en agavesiroop/suiker.

* Gedroogde shiitakes en kombu kun je bij de toko kopen. Je zou deze ingrediënten evt. kunnen skippen en ipv het weekvocht water met een heel klein beetje groentebouillonpoeder gebruiken. Let wel op dat je niet te veel bouillonpoeder gebruikt,want die smaak mag niet overheersen. Mocht je de shiitakes skippen, dan is dit gerecht geheel met lokale groentes gemaakt!

** Ik gebruik rijstmeel van een chinees of thais merk, niet te verwarren met kleefrijstmeel.

*** Mijn ovenschaal was 15 bij 15 cm, maar rechthoekige ovenschalen werken net zo goed of beter.

Luie leguaan

Zoek je nog meer vegan Chinese gerechten? Klik dan op een van de plaatjes hieronder.